COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un magistrat de la CSJ, care a judecat „dosarul Gemenii”, a demisionat

Un magistrat de la CSJ, care a judecat „dosarul Gemenii”, a demisionat

Mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău și Judecătoria Orhei și-au dat demisia.

Cererile au fost aprobate de Consiliul Superior al Magistraturii, care s-a întrunit astăzi în prima ședință în noua componență, după ce Parlamentul a numit patru membri din rîndul profesorilor de drept, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

Din sistemul judecătoresc a plecat magistratul Curții Supreme de Justiție, Sveatoslav Moldovan, care a făcut parte din completul de judecată care a luat decizia finală în „dosarul Gemenii” pe care R. Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind obligată să achite despăgubiri de 70 de milioane de lei.


În cererea de demisie, judecătorul Sveatoslav Moldovan a invocat probleme de sănătate.

Un alt magistrat de la CSJ, Nicolae Craiu, la fel a depus cerere de demisie, dar a solicitat ulterior amînarea examinării ei de către CSM și membrii instituției au acceptat și au exclus proiectul din ordinea de zi a ședinței.

De la Curtea de Apel Chișinău a plecat judecătoarea Aliona Danilov, iar de la Judecătoria Orhei – Vasile Stihi.

Membrul CSM, Dorel Musteață, a declarat că există mai mulți judecători determinați să plece din sistem din cauza modificărilor legislative despre care se vehiculează că vor fi aprobate în curînd.

„Sunt multe persoane care intenționează să depună cereri de demisie, dar nu au știut că astăzi avem ședința CSM”, a spus Musteață și i-a cerut ministrului Justiției să vină cu explicații, dacă urmează sau nu să fie schimbată legea ce vizează judecătorii.

„Evident. Este un proiect avizat pozitiv care privește garanțiile sociale ale judecătorilor. Este inițiativa unor deputați, nu este proiectul ministerului”, a confirmat Fadei Nagacevschi.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load