Un locuitor al Chișinăului își învață cîinele să-i fie "a doua vedere"

Un locuitor al Chișinăului își învață cîinele să-i fie "a doua vedere"

Un locuitor orb al capitalei, Oleg Vlad, deja de două luni își dresează cîinele să-i devină ghid. Cățelul trebuie învățat să ocolească obstacolele, să traverseze drumul și să folosească mijloacele de transport în comun.


În țară sînt doar cîțiva cîini-ghizi profesioniști. Și nu toți își pot permite un asemenea cîine.


La gît poartă clopoțele, iar pe spate un ham cu inscripția "ghid". Acum cîinele cu numele Meau îl ajută pe Oleg în toate. Băiatul are deficiențe de vedere, iar cațelul i-a devenit a doua pereche de ochi.


"Eu nu văd și îmi este greu să mă deplasez. De cîte ori întreb pe cineva, toți ori se grăbesc, ori mă ignoră. Îmi era foarte greu. Uneori vrei să mănînci, dar nu este nimeni care să mă ducă pînă la magazin", a spus Oleg Vlad.


Oleg dresează cîinele deja a treia lună. Ei ies deja împreună afară, învață drumul pînă la farmacie, magazin, stația de autobuz. Deși călătoria în transportul public pentru cățel este stresantă, Oleg nu renunță.


Un mai bun prieten decît cîinele, Oleg nu are. Băiatul a crescut într-o școală internat, de aceea îl educă pe Meau, nu numai ca să-i fie un ghid, ci și un prieten adevărat. Curînd va învăța animalul să-i aducă obiecte și să evite obstacolele, dar principalul lucru este să nu-și lăse niciodată stăpînul singur.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load