COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un liceu din Rîbnița a ajuns la cea de-a 30-a aniversare

Un liceu din Rîbnița a ajuns la cea de-a 30-a aniversare

Unica instituție de învățămînt cu predare în limba de stat din Rîbnița și una dintre cele opt din stînga Nistrului, Liceul Teoretic „Evrika”, a ajuns la cea de-a 30-a aniversare.

Liceul are 200 de elevi și 30 de profesori. Cea mai mare problemă a instituției rămîne şi azi – lipsa unui sediu, elevii fiind nevoiți să studieze în locul unei foste grădiniţe – sediu care nu aparține Liceului, transmite ipn cu referire la Elita TV.

Potrivit sursei, „dacă de la începuturi, presiunile și frica au redus din numărul elevilor, acum, peste ani, Liceul a devenit școala elevilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Aici vin să-și facă studiile elevi din alte școli din raionul Rîbnița și chiar cei din raionul vecin – de peste Nistru – Rezina. Peste 1600 de fete și băieți au absolvit această instituție de învățămînt. Zeci de absolvenți sînt azi cartea de vizită a liceului în toată lumea: în economie, drept, medicină showbiz și alte domenii, fie în țară sau peste hotare și chiar în Parlamentul European”.

Festivitatea aniversară a Liceului a avut loc în incinta Palatului de Cultură din orașul Rîbnița. La eveniment, părinți ai primelor generații de elevi, și-au amintit cum băteau la ușile ambasadelor, fiind uneori chiar și oaspeți nedoriți acolo, pentru a apăra școala copiilor lor. Potrivit părinților, colectivele pedagogice din instituţiile de învăţămînt din raioanele de est au făcut atît de mult, cît nu au făcut toate guvernările de pînă acum.

Vorbind despre cele opt licee cu predare în limba de stat din stînga Nistrului, Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol, a spus că acest lanț din opt verigi a devenit acum foarte puternic. „Voi nu învățați istorie, voi faceți istorie”, a spus Ion Iovcev.

La eveniment au participat și șefi de instituții de pe ambele maluri ale Nistrului, reperzentanți ai Ministeruliu Educației, Culturii și Cercetării, Biroului pentru Reintegrare, alte autorități de la Chișinău și oaspeți din România.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load