COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un fost viceministru comentează cazul tinerilor snopiți în bătaie în centrul capitalei

Un fost viceministru comentează cazul tinerilor snopiți în bătaie în centrul capitalei

Fostul viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, s-a expus pe marginea cazului privind maltratarea a doi tineri din capitală de către un grup de persoane, declarînd că „în masura în care nu au fost invocate circumstanțe care ar justifica aplicarea arestului preventiv e nevoie să pornim de la prezumția că persoanele nu trebuie arestate”.

Afirmația a fost făcută în cadrul unei postări pe Facebook, în care fostul viceministru al Justiției menționează că nu se referă exact la cazul acelor tineri, pentru că nu cunoaște detalii, dar situațiile în care se aplică arestul preventiv ar trebui prevenite, întrucît acestea devin abuzive.

„În măsura în care nu au fost invocate circumstanțe, care ar justifica aplicarea arestului preventiv trebuie sa pornim de la prezumția că persoanele nu trebuie arestate. Și dacă nu există dovezi foarte clare că au fost comise ilegalități, acțiuni disciplinare nu ar trebui intentate împotriva celor implicati (menționez că nu mă pronunț cu privire la cazul dat, dar atrag atenția că nu am văzut să se invoce circumstanțe concrete care ar fi justificat masurile disciplinare). Deoarece orice măsură împotriva persoanelor implicate sînt percepute de către cei din sistem drept un îndemn de a aplica și mai des arestul preventiv”, a declarat Eșanu.


De asemenea, juristul a precizat că „nu trebuie să uităm că arestul preventiv nu este o pedeapsă și poate fi aplicat doar în cazul în care se întrunesc condițiile prevăzute de codul de procedură penală. Oricît de oribilă ar fi fapta comisă, trebuie să se pornească de la prezumția că persoana nu trebuie arestată”, a conchis fostul viceministru al Justiției.

UNIMEDIA amintește că doi tineri au fost bătuți de un grup de șase persoane, care ar fi fost în stare de ebrietate. Deși unul din tineri este și acum internat la spital, fiind în stare gravă, persoanele care l-au lovit de mai multe ori au fost eliberate de organele competente imediat după audieri, fiind cercetate în stare de libertate, transmite Ziarul de Gardă.

Pe marginea acestui subiect șeful adjunct al IP Buiucani și șeful secției de urmărire penală din cadrul aceleași instituții au fost suspendați din funcție până la finalizarea anchetei pe marginea acestui caz.

Cei șase indivizi, în rezultatul măsurilor întreprinse de polițiști, au fost reținuți si identificați. Aceștia s-au dovedit a fi cu vârsta cuprinsă între 17 și 32 ani, doi dintre care fiind minori.

În scopul stabilirii stării de ebrietate a tinerilor, ultimii au fost transportați la Dispensarul Republican de Narcologie, pentru prelevarea probelor biologice. În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 287, alin. (2) lit. b) Cod penal „Huliganism”.

Pentru probarea tuturor circumstanțelor, angajații Politiei au întreprins măsuri de audieri a celor vizați, identificarea martorilor oculari, dispunerea examinărilor medico-legale pentru stabilirea gravitații leziunilor corporale.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă de la 37 500 până la 67 500 sau închisoare de până la 5 ani.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load