COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un fost șef de la „Apă-Canal Chișinău”, condamnat la închisoare

Un fost șef de la „Apă-Canal Chișinău”, condamnat la închisoare

Fostul director al Departamentului relații cu clienții de la întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu executare, în dosarul epurării apelor uzate.

Acesta a fost obligat să achite statului și companiei un prejudiciu material de circa 90 de milioane de lei, cauzat prin infracțiune. Procuratura Generală i-a demonstrat vinovăția pentru două capete de acuzare: depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea apei, transmite NOI.md cu referire la tv8.md.

Potrivit procurorilor, în anul 2013, inculpatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepţionarea şi preepurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți, în condiții ce prejudiciază grav interesele „Apă-Canal Chişinău”.


Contractul a fost încheiat, chiar dacă inculpatul cunoștea că stația de epurare din capitală se află într-o stare tehnică deplorabilă, avînd capacitatea de prelucrarea a apelor uzate de două ori mai mică decît cea proiectată şi, respectiv, nu poate să prelucreze cantitativ şi calitativ volumele de deşeuri de producţie (borhot) transportate de agentul economic.

Ca rezultat, în rîul Bîc au fost deversate ape insuficient epurate care, potrivit evaluării Centrului de investigații ecologice a Inspectoratului Ecologic de Stat din octombrie 2016, au cauzat daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale rîului, în valoare de 47,5 milioane de lei.

Ulterior, chiar dacă volumul deşeurilor lichide recepţionate şi concentraţia poluanţilor în apele uzate era în permanentă creştere, iar toxicitatea afecta grav nu doar procesul biologic de epurare, dar şi construcţiile şi utilajele staţiei, ex-directorul „Apă-Canal Chișinău neîntemeiat şi intenţionat a schimbat prevederile contractului anterior, diminuînd coeficientul de plată pentru un metru cub de deşeuri lichide (borhot) achitat de agentul respectiv, de la 1.5 la 1.0.

Potrivit estimărilor efectuate de specialişti, întreprinderea a suportat, în perioada anilor 2013-2016, cheltuieli suplimentare în sumă de aproximativ 13 milioane de lei. Veniturile încasate de „Apă-Canal Chişinău” fiind doar 2,6 milioane de lei.

Fostul șef de la „Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat de primma instanță la 3 ani de închisoare și i s-a interzis să ocupe funcții publice timp de patru ani. Sentința este cu drept de atac în instanțele ierarhic superioare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load