Un fost prim-ministru al Republicii Moldova a murit

Un fost prim-ministru al Republicii Moldova a murit

Al treilea prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Ciubuc, a decedat din cauza unei boli incurabile. Informaţia a fost confirmată pentru Publika TV de Serafim Urechean, fostul său coleg în Alianța pentru Democrație și Reforme, care a obţinut majoritatea parlamentară în 1998.


Ion Ciubuc a îndeplinit funcția de prim-ministru al Republicii Moldova în anii 1997-1999.


Cariera politică

Între anii 1990-1991, Ion Ciubuc este prim-viceministru al economiei naționale al RSS Moldova. Din martie 1991 și pînă în septembrie 1991, îndeplinește funcția de prim-viceprim-ministru și reprezentant permanent al Guvernului Republicii Moldova pe lîngă cabinetul de miniștri al URSS.


În perioada septembrie 1992 - aprilie 1994, deține funcția de prim-viceministru al afacerilor externe al Republicii Moldova. Apoi în perioada aprilie - decembrie 1994 este prim-viceministru al economiei din Republica Moldova. Prin hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova din 27 decembrie 1994, Ion Ciubuc este numit în funcția de președinte al Curții de Conturi. Pentru activitatea îndelungată și rodnică în organele financiar-bancare, contribuție substanțială la prefecționarea controlului economico-financiar și înalt profesionalism, Ion Ciubuc a fost decorat la 31 decembrie 1996 cu Ordinul "Gloria Muncii".


Între 24 ianuarie 1997 și 1 februarie 1999, Ion Ciubuc a fost prim-ministru al Republicii Moldova în două guverne succesive (a doua numire avînd loc la 22 mai 1998).


La 1 februarie 1999, Ion Ciubuc demisionează din funcția de prim-ministru Ion Ciubuc și astfel pleca de la putere primul guvern instalat de Coaliția de centru dreapta - Alianța pentru Democrație și Reforme. La data de 19 februarie 1999, omul de afaceri Ion Sturza, la acea ora deja vicepremier și ministru al economiei în cabinetul Ciubuc este desemnat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova de către președintele Petru Lucinschi


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load