COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un fost candidat cere amînarea alegerii procurorului general

Un fost candidat cere amînarea alegerii procurorului general

Serghei Perju, participant la preselecția candidaților pentru funcția de procuror general, consideră că rezultatul a fost viciat și este nelegal, motiv pentru care a înaintat cîteva contestații.

Acesta solicită suspendarea procedurii de desemnare a procurorului general pînă la soluționarea contestației și a sesizărilor pe care le-a înaintat și pînă la pronunțarea asupra legalității hotărîrii privind rezultatele finale ale concursului în baza contestației, transmite NOI.md cu referire la ipn.md.

Într-un comunicat de presă, Serghei Perju menționează că, prin hotărîrea din data de 29 octombrie a Comisiei de preselecție a Ministerului Justiției, au fost aleși patru candidați în vederea selecției candidatului pentru ocuparea funcției de procuror general. În opinia sa, „această hotărîre cuprinzînd rezultatul preselecției a fost viciată și este nelegală”.


În acest sens a fost înaintată o contestație, la care ex-candidatul spune, că nu a primit răspuns, deși s-a adresat atît noului ministru al justiției, cît și Consiliului Superior al Procurorilor.

„Am luat act din informațiile disponibile în spațiul public că există mai multe astfel de contestații, formulate și de alți participanți la procedura de preselecție, contestații cărora de asemenea nu li s-a dat curs conform prevederilor legale. Consider că alegerea procurorului general este un proces care implică transparență, obiectivitate, imparțialitate și legalitate, astfel încît să conducă în mod real la clădirea unui sistem judiciar independent, eficient, european, principii care sînt grav încălcate în cazul de față”, mai menționează Serghei Perju.

Cei patru candidați, preselectați dintre cei 16 admiși la concursul pentru funcția de procuror general, sînt Oleg Crîșmaru, ofițer superior de urmărire penală la Centrul Național Anticorupție, Vladislav Gribincea, avocat și președinte al Centrului de Resurse Juridice, Veaceslav Soltan, procuror, șef de secție în cadrul Procuraturii Generale, și Alexandr Stoianoglo, avocat, fost adjunct al procurorului general și fost deputat din partea Partidului Democrat.

Aceștia au fost admiși pentru proba interviului, care urmează să fie desfășurată de Consiliul Superior al Procurorilor în data de 28 noiembrie.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load