COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un centru mobil de instruiri anticorupție a fost lansat în Moldova

Un centru mobil de instruiri anticorupție a fost lansat în Moldova

Un centru mobil de instruiri anticorupție a fost lansat, în premieră, de PNUD și CNA. Acesta va asigura desfășurarea activităților de prevenire a corupției în diferite localități ale țării, iar pe perioada pandemiei va face posibilă organizarea acestora în aer liber. Prima lecție de integritate cu utilizarea centrului mobil a avut loc pe 24 iulie la Departamentul de înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto, scrie agora.

Centrul este amenajat într-un microbuz reutilat, dotat în așa fel încît să permită organizarea activităților în aer liber și în spații închise, atît pentru funcționari, cît și pentru populația generală – adulți și copii. Acesta dispune, printre altele, de echipamente electronice care permit prezentări video și grafice, avînd asigurat acces la internet, precum și cu echipamente de comunicații, inclusiv imprimantă laser, boxe etc.

În interior, spațiul este amenajat în așa fel încît să permită audierea cetățenilor care vor să discute cu un ofițer anticorupție, să denunțe un act de corupție.


În cadrul instruirii cu angajații Departamentului de înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto, ofițerii anticorupție au utilizat mijloacele centrului mobil de instruire ca să vorbească despre statistica dosarelor penale intentate de CNA în perioada 2019-2020 pentru fraudarea permiselor auto, despre rigorile integrității, regimul cadourilor, modul de denunțare a infracțiunilor de corupție, influențelor necorespunzătoare.

Totodată, participanții au fost informați despre mecanismul avertizorilor de integritate și, în special, despre cum sînt protejați angajații sau foști angajați care denunță practici ilegale din entitățile în care activează sau au activat anterior. Angajații CNA au încurajat participanții să denunţe orice caz cunoscut de corupţie la Linia Națională Anticorupție – 080055555.

„Centrul mobil face posibilă continuarea sesiunilor de informare anticorupție și pe timp de pandemie. Acesta ne permite să lucrăm în aer liber, cu respectarea distanței fizice, și a tuturor restricțiilor necesare pentru protecția sănătății”, a menționat Ion Pruteanu, șeful direcției Educație Anticorupție la CNA.

„Această inițiativă va asigura eficientizarea activităților de educație anticorupție și le va face mai atractive pentru cetățeni, inclusiv cu respectarea măsurilor de protecție pentru a preveni răspîndirea COVID-19”, spune Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD Moldova.

Caravana mobilă anticorupție va ajunge în lunile următoare și în alte localități. Pe perioada restricțiilor, la toate întrunirile vor participa pînă la 50 de persoane.

Centrul mobil de instruire anticorupție a fost achiziționat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load