Un Centru de confecţionare a costumelor naţionale a fost deschis la Chiriet-Lunga

Un Centru de confecţionare a costumelor naţionale a fost deschis la Chiriet-Lunga

Un Centru de confecţionare a hainelor naţionale găgăuze şi bulgare şi-a început recent activitatea în satul Chiriet-Lunga din UTA Gagauz-Yeri. Deschiderea acestuia a devenit posibilă datorită susţinerii Fondului de solidaritate din Polonia şi autorităţilor regionale, transmite MOLDPRES.


Potrivit primarului localităţii, Valentina Caicî, atelierul a fost amplasat într-o încăpere a Casei de Cultură săteşti, care a fost dotat cu mobilierul şi echipamentul necesar. „Au fost angajaţi meşterii care vor coase costume naţionale pentru femei şi bărbaţi. Pentru vestimentaţia copiilor de la cercurile de creaţie ce activează în şcoli şi grădiniţe, materialele vor fi achiziţionate din surse bugetare”, a menţionat Valentina Caicî, citată de gagauzinfo.md.


Primarul a mai precizat că centrul va primi, pe bază de contract, comenzi de la toate colectivele artistice ce vor dori costume noi.


Centrul de la Chiriet-Lunga se înscrie într-un proiect de popularizare a tezaurului găgăuz şi bulgar, realizat cu participarea administraţiilor satelor Avdarma, Chiriet-Lunga şi a oraşului Tvardiţa


Costul proiectului constituie peste 520 de mii de lei, dintre care 70% sînt mijloace din grant. Suportul financiar a fost obţinut în cadrul programului Solidarity Fund în R. Moldova şi „Fondului de granturi mici 2017”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei. Pentru atelierul din Chiriet-Lunga s-au cheltuit 103,5 mii de lei din partea donatorilor polonezi şi 57 de mii de lei a constituit contribuţia administraţiei autonomiei.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load