Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Un an de la expluzarea profesorilor turci din R.Moldova

6 sep. 2019,, 10:34   Societate
2751 0

Astăzi se împlinește un an de la operațiunea efectuată de SIS, în urma căreia șapte profesori turci ai liceului "Orizont" au fost expulzați, notează Noi.md.

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori și angajați ai liceului Orizont au fost ridicați din casele lor de către angajați ai Serviciului Informații și Securitate, duși într-o direcție necunoscută, iar în seara zilei, se zvonea că aceștia deja erau în penitenciarele din Turcia, fapt confirmat ulterior, potrivit Centrului de Politici și Reforme (CPR).

SIS anunța la acea dată că cetățenii turci reținuți sînt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indici că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”. De asemenea, SIS a comunicat că “s-a confirmat existența riscului la adresa securității naționale” și că “SIS a colaborat în acest caz cu serviciile speciale din alte state.”

Cei șapte cetățeni turci erau angajați ai liceului Orizont din capitală și locuiau legal, de mai mulți ani, în Republica Moldova. Unii dintre ei erau căsătoriți, aveau copii născuți în Moldova și erau integrați pe deplin în comunitatea locală, notează Centrul de Politici și Reforme.

ONG-ul a analizat legalitatea acțiunilor instituțiilor statului și a descoperit abateri grave în acest caz.


În iune 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus ca Republica Moldova să plătească cîte 25000 dolari pentru fiecare reclamant, după ce a fost depusă o plîngere colectivă împotrvia R.Moldova. Curtea a stabilit că profesorii turci au fost transferați „în mod intenționat direct în mîinile autorităților turce” și că această operațiune a fost pregătită în așa mod încît profesorii turci să fie luați prin surprindere și să nu își poată exercita dreptul la apărare.

Potrivit CEDO, procedura de îndepărtare de pe teritoriul național a omis atît garanțiile legale naționale, cît și cele asumate de Republica Moldova la nivel internațional. Transferul a fost extra-legal.

Ulterior, noua guvernare a dispus formarea unei comisii parlamentare de anchetă, care a stabilit că ceea ce s-a întîmplat pe 6 septembrie 2018 "a fost o ordinară răpire de persoane, acțiune desfășurată cu înștiințarea unor demnitari de stat și cu participarea structurilor statului".

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?