COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ultima oră! Percheziții la domiciliile unor șefi ai Băncii Naționale

Ultima oră! Percheziții la domiciliile unor șefi ai Băncii Naționale

În aceste clipe, ofițerii CNA desfășoară percheziții la domiciliile mai multor angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți.

Informația a fost confirmată pentru unimedia de către ofițera de presă a Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.

„CNA desfășoară acțiuni de urmărire penală într-un dosar de abuz de serviciu, în care sînt vizați mai mulți angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți. Aceștia sînt bănuiți că, acționînd concertat, ar fi încercat să favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzîndu-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei”, a menționat Starinschi.


Potrivit unor surse, ar fi vorba despre acțiunile Fincombank.

La începutul lunii iulie, Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, a încercat să stopeze vînzarea la prețuri mici la Bursa de Valori a Moldovei a acțiunilor de la Fincombank pe care le-a deținut el și familia sa. O cerere în acest sens a fost depusă în instanță contra Băncii Naționale a Moldovei, Fincombank, Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Depozitarului central unic al valorilor mobiliare și Bursei de valori, scrie Moldstreet. Însă atît prima instanță, cît și Curtea de Apel, i-au respins cererea.

Oleg Voronin susține că la începutul anului 2019, cînd BNM a emis o decizie prin care familia sa și alți acționari ai Fincombank (Ivan Antoci și Avicomagro SRl) au fost calificați drept persone ce au acționat concertat în raport cu banca, aceasta avea un capital constituit din 1.197.789 de acțiuni, în valoare totală de 590,71 milioane de lei (o acțiune la preț de 493,17 lei).

Membrii familiei Voronin dețineau, la acel moment, 309.685 de acțiuni, cu o valoarea totală de 152,73 milioane de lei, se arată în cererea depusă de Oleg Voronin și citată în verdictul instanței.

În urma deciziei BNM din ianuarie 2019, acțiunile Fincombank au fost suspendate, iar după ce membrii familiei Voronin nu au reușit să le vîndă, în termen de 3 luni, valorile mobiliare au fost anulate și emise noi acțiuni în același cuantum, expuse spre vînzare la Bursa de valori la preț de 260,66 lei per acțiune.

La acest preț au fost vîndute 29.822 acțiuni din noua emisiune efectuată de Fincombank, dintre care doar acțiuni în valoare de 19.423,45 lei au revenit membrilor familie sale. Doar în urma acestei vînzări, membrii familiei Voronin ar fi suportat un prejudiciu de peste 4 milioane lei, susține feciorul fostului președinte al Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load