Ucraina invetighează cum Platon a fost extrădat în Moldova

Ucraina invetighează cum Platon a fost extrădat în Moldova

Organele de anchetă din Ucraina ar putea iniția o cauză penală, după ce Veaceslav Platon s-a plîns că a fost extrădat ilegal în R. Moldova în anul 2016.


Redacția „Newsmaker” a publicat un extras dint-un registru al autorităților ucrainene privind investigațiile premergătoare proceselor de judecată, care dezvăluie detalii din plîngerea lui Platon.


Potrivit documentului, în mai 2019, prin intermediul avocaților săi, Platon s-a adresat Biroului de Stat pentru Investigații din Ucraina, cerînd verificarea modului în care a fost organizată extrădarea sa. Cererea a fost semnată cu numele Veaceslav Kobalev. Pe acest nume, Veaceslav Platon a primit pașaport ucrainean în anul 2002, Kobalev fiind numele soției sale.


În cererea sa, Platon afirmă că în 2016, Procuratura Generală a Ucrainei, la indicația președintelui Poroșenko care acționa la rugăminte partenerului său de afaceri Vladimir Plahotniuc, ar fi organizat extrădarea ilegală a sa în R. Moldova. Extrădarea a fost efectuată în baza unei hotărîri a adjunctului procurorului general al Ucrainei, Evghenii Enin, care nu intrase în vigoare potrivit legii.


Platon indică mai multe încălcări de procedură și se plînge pe faptul că a fost lipsit de dreptul de a contesta decizia de extrădare. Acesta a mai atras atenția asupra faptului că Ucraina nu-și extrădează cetățenii.


În plus, Veaceslav Platon cere să fie trași la răspundere fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, politicianul Vladimir Plahotniuc, procurorul general al Ucrainei, Iurii Luțenko și șeful Serviciului de Securitate, Vasilie Grițak, dar și alte persoane implicate în procesul de extrădare.


Cererea lui Platon a fost înregistrată în registrul autorității ucrainene pe 13 iunie curent. Jurnaliștii de la „Newsmaker” au încercat să afle de la Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina ce statut are cererea lui Platon și dacă a fost inițiată o cauză penală în baza ei. Deocamdată, nu au primit un răspuns oficial de la autoritatea ucraineană.Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat definitiv la 18 de ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, în dosarul Băncii de Economii.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load