Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trombițchi: Consecințele arderii deșeurilor ar putea fi grave pentru sănătatea oamenilor

16 aug. 2019,, 17:40   Societate
2718 0

Consecințele arderii deșeurilor ar putea fi grave pentru sănătatea oamenilor.

Acest lucru a fost declarat de către vestitul ecolog, Ilia Trombițchi, director executiv al Asociației „Eco-TIRAS”, comentînd decizia adoptată în grabă în Parlament privind operarea unor modificări la legislația în vigoare care permit arderea deșeurilor.

„Potrivit adeptei acestei metode și vicepreședintei Comisiei de profil Inga Grigoriu, această hotărîre va scăpa țara de gunoiștile neautorizate. Vom vedea în curînd dacă e așa cum ea spune. În opinia mea, consecințele ar putea fi grave pentru sănătatea oamenilor. De ce? Deoarece Moldova nu este Austria. Implementarea acestor tehnologii potențial periculoase va fi însoțită de urări de bine și o trenă coruptă deoarece purificarea gazelor emanate la ardere costă cel puțin o jumătate din valoarea instalației. Iată unde se va economisi. Și dacă ceva nu se va respecta vor fi emisii de dioxine. Determinarea acestora este una anevoioasă și se va repeta povestea cu organismele modificate genetic care au inundat cîmpurile, ceea ce nu prea se recunoaște, iar stabilirea acestora este o procedură scumpă și nici nu se dorește. Așa că ne așteaptă vremuri cancerigene! Dacă se vor găsi investitori. Dar dacă nu se vor găsi – gunoiștile nu vor dispărea și totul va fi ca înainte”, a scris Ilia Trombițchi pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.

Potrivit lui, cea mai ieftină metodă este înhumarea deșeurilor.

„Dar noi nicidecum nu putem ajunge la ea. Totodată, Comisia nu a dorit să efectueze analiza impactului social-economic. Deoarece este scump, durează mult timp și nici nu are cine”, a menționat vestitul ecolog.


„Pentru optimiștii parlamentari și lîngăparlamentari: au calculez consecințele adoptării acestei legi. Este vorba că la noi sunt structuri care au obligația să controleze poluarea și să-i sancționeze pe cei vinovați. Totodată, toate rîurile mici sunt poluate pînă la limită datorită faptului că aceste instituții nu sunt în stare să-și exercite funcțiile. De ce? Deoarece noi suntem Moldova, nu Austria. La noi peste tot e iresponsabilitate și corupție și nu li se vede capătul. Nu trebuie să idealizăm viitorul! Acum ni se spune că tehnologia de ardere a deșeurilor va fi una inofensivă. Totodată, cea mai mică încălcare va duce la poluarea mediului și a produselor agricole cu dioxine și furane ceea ce este mai periculos decît ceea ce astăzi se aruncă în rîuri. Metodele de control asupra dioxinelor și furanelor sunt complicate și scumpe și peste puterile absolvenților actualelor instituții de învățămînt superior. La fel cum este peste puterile actualilor controlori de a stabili și a sancționa pe cei care poluează rîurile. Adică emisiile în atmosferă vor fi nepedepsite și foarte nocive, manifestîndu-se prin statistica medicală ca la Cernobîl. Și orice persoană care va suferi (este vorba despre cancer sau avort spontan) nu va putea să dovedească cauza îmbolnăvirii sale și să-i acționeze în judecată”, a specificat el.

Cometînd dezbaterile din Parlament, Ilia Trombițchi a menționat că aproape nimeni din deputați așa și nu a înțeles de unde vine pericolul pe care îl poartă hotărîrea adoptată de ei. „Toți sunt convinși că ceea ce funcționează bine în Germania va funcționa la fel de bine în Moldova. Celelalte lucruri și aici și acolo din diferite motive funcționează diferit. Iar esența este în plasticul cu conținut de clor care puțin probabil că va fi sortat calitativ de celălalt plastic”, a scris directorul executiv al Asociației „Eco-TIRAS”.

El și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că la sesiunea extraordinară a Parlamentului din motive necunoscute a fost scoasă o lege tehnică dedicată arderii deșeurilor care a fost înaintată în Parlament încă de către Guvernul Filip și ar fi amuzant să urmărim cum noua coaliție o apără, iar fracțiunea PD, dimpotrivă, încearcă să blocheze adoptarea acesteia, cu argumente foarte calificate și rezonabile.

„Nu se înțelege pentru ce trebuia să înainteze un proiect de lege în care sunt formule, pe care practic nimeni nu le înțelege, și să se adopte într-o singură zi și în prima și în a doua lectură finală. În plus punerea în aplicare a legii prezintă riscuri pentru sănătatea populației. Și pe lîngă aceasta, potrivit amendamentului adoptat direct în sală, legea interzice arderea anvelopelor. În ciuda faptului că acest proces tehnologic deja de cîțiva ani este realizat la uzina de ciment Lafarge de la Rezina. Cum vor face acum?”, a subliniat Ilia Trombițchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?