X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Trei greșeli de neiertat pe care le fac toți în Postul Paștelui

18 mar. 10:30   Societate
3544 0

Postul Paștelui, numit în tradiția populară și Postul Mare sau Postul Păresimilor, este cel mai lung post de peste an, întinzîndu-se pe o perioadă de șapte săptămîni.

Postul Paștelui precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu și aspru, mai ales în ultima săptămînă, denumită Săptămîna Patimilor.

Totuși, fiecare creștin ortodox face cîteva greșeli de neiertat. Iată care sînt acestea:

Uităm de rugaciune

Adevăratul post creștin, indiferent că este vorba despre cel ortodox, catolic sau al oricărei altei confesiuni, înseamnă să renunți la ceva "lumesc" pentru a te putea concentra pe rugăciune, pe relația cu Dumnezeu. Asta înseamnă, pe de o parte, renunțarea la mîncare, întrucît există concepția potrivit căreia spiritul este mai puternic atunci cînd trupul este slăbit.


Dar pentru că vorbeam despre rugăciune, postul trebuie să meargă exact în această direcție. Rugăciunea și umilința sînt necesare și, dacă nu obișnuim să ne comportam astfel în tot timpul anului, măcar în cele patru perioade de post impuse de biserică ar fi bine să o facem. Nu cîștigăm nimic dacă obiectivul nostru zilnic este cam odată cu renunțarea la carne, lapte și ouă, să ne dăm toată strădania să pregătim preparate de post cît mai apetisante.

Ne lăudăm că ținem post

"Nu trebuie să știe stînga ta ce face dreapta" este o expresie care își are rădăcinile în Sfînta Scriptură. Este motivul pentru care postul nu trebuie să devină motiv de laudă. "Cînd postiți, să nu luați o înfățișare posomorîtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc", scrie Evanghelistul Matei la capitolul 6, versetul 16.

Continuăm să vorbim urît

Înjurăm, bîrfim, ne bucurăm de răul altuia. Sînt doar cîteva dintre lucrurile rele pe care le facem zi de zi. Însă tocmai acestea trebuie evitate în perioada postului. Ele ne fac rău nouă, dar și celui de lîngă noi. Iar prejudiciul adus celuilalt este la fel de important că cel adus ție.

Reamintim că în acest an Paștele va fi sărbătorit pe 5 mai.

34
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?