X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Trei ani în urmă, moldovenii asemenea au fost puși la grea încercare

21 apr. 2020,, 18:00   Societate
2749 0

Și acum trei ani, la fel ca și astăzi, autoritățile îndemnau populația să nu părăsească locuințele. Și dacă acum țara luptă cu o boală complicată, în aprilie 2017 vremea rea a fost cea care i-a pus pe moldoveni la grea încercare.

Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de precipitații puternice sub formă de ninsori și lapoviță. Șeful Centrului Prognoze Meteorologice al Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadii Roșca, spunea că răcirea vremii este cauzată de un val de frig venit din Arctica. Ciclonul a adus temperaturi joase și ninsori puternice pe aproape întreg teritoriul țării. Astfel de fenomene meteorologice în această perioadă a anului se întîmplau pentru prima dată în Moldova, transmite IPN.

Cele mai multe precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare au căzut în raioanele din centrul și sudul țării. Stratul de zăpadă măsura între 5 și 57 de centimetri, fiind cel mai generos la Chișinău. În nord, la Briceni și Camenca zăpada nu a ajuns, iar la Soroca stratul depus măsura 5 centimetri. În regiunea de centru erau 42-57 de centimetri de zăpadă, iar la sud între 23 și 40 de centimetri.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Escepționale anunța că peste 400 de oamenii, inclusiv 37 de copii, au fost scoși din nămeți în noaptea de 20 spre 21 aprilie. Nu doar salvatorii, ci și pompierii au intervenit în lucrările de deszăpezire, fiind mobilizați și ostașii Armatei Naționale. În condițiile create, cînd o bună parte din traseele naționale și locale aveau porțiuni de drumuri blocate, recomandarea salvatorilor către populație era să nu părăsească locuințele dacă nu au urgențe. Șoferilor li se sugera să renunțe la drumul lung întrucît exista pericolul să rămînă blocați în zăpadă.

La ora 09.00 a zilei de vineri, 21 aprilie, în urma numeroaselor rupturi de conductor și a deteriorării izolatoarelor, dar și a diferitor deranjamente și avarii din instalații, au rămas parțial sau în totalitate fără energie electrică 560 de localități.


Administrația de Stat a Drumurilor a reactivat serviciul operativ în regim non-stop. În noaptea de 20 spre 21 aprilie, aproximativ 90 de unități de tehnică au activat în regim de curățare și patrulare. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor informa, în jur de ora 12.00, că erau anulate toate cursele auto spre regiunea centru-sud a republicii. Mai multe avioane s-au reţinut la sol, altele au zburat cu întîrziere chiar și de cîteva ore, iar unele curse au fost anulate.

Armata Naţională a intervenit cu militari şi unităţi de tehnică specială pentru ajutarea populației și înlăturarea consecinţelor căderilor de zăpadă. Militarii din Brigada „Dacia” au acționat la Cahul, iar cei din Divizionul de Artilerie – la Ungheni. Echipe formate din peste 300 de militari ai Brigăzii „Ştefan cel Mare”, ai Regimentului Rachete Antiaeriene, Batalionului de Gardă, Batalionului 22 de Menţinere a Păcii, Batalionului cu Destinaţie Specială şi ai Batalionului de Geniu au fost pregătite să intervină în municipiul Chişinău.

În Chișinău a fost declarată situație excepțională. Reprezentanții subdiviziunilor municipale au raportat sute de cazuri de prăbușiri de copaci pe străzile capitalei, în curțile de bloc, peste automobile și chiar și peste balcoane sau anexe. Trei persoane au fost spitalizate după ce peste ele au căzut ramuri. Copacii și crengile căzute au blocat circulația pe mai multe străzi și au deteriorat mai multe fire electrice. De asemenea, s-au prăbușit aproximativ o sută de piloni. Sectorul Rîșcani a fost cel mai afectat. Dorin Chirtoacă, primar la acea vreme, menționa că în ultimii 120 de ani, de cînd se fac măsurări meteorologice, nu s-au mai înregistrat astfel de situații.

Din cauza blocajelor rețelelor de înaltă tensiune în întreg orașul, ca urmare a copacilor căzuți, circulația troleibuzelor nu a fost posibilă. Au fost scoase cîteva unități din Parcul de troleibuze nr. 3, dar acestea au rămas blocate în oraș. Și Parcul Urban de Autobuze a încercat să scoată la linie cîteva unități de transport, însă acestea au revenit în scurt timp din cauza drumurilor impracticabile. Transportul privat s-a deplasat cu dificultate.

Doar în oraşul Chişinău, au fost doborîţi peste trei mii de copaci pe străzi şi în interiorul curţilor blocurilor locative. De asemenea, au fost rupţi peste o mie de copaci pe teritoriul instituţiilor de învăţămînt. Serviciile municipale nu reușise să evalueze încă situaţia din parcuri şi din alte zone verzi ale oraşului

13 ambulanțe au rămas blocate pe parcursul zilei pe traseele naționale, în localități sau pe teritoriile substațiilor de asistență medicală urgentă. În satul Ciobalaccia, din raionul Cantemir, o autosanitară nu a putut transporta un pacient cu infarct miocardic la spital, din cauza drumului blocat, și a solicitat ajutorul Serviciului Protecției Civile şi Situațiilor Excepționale, care a remediat situația. Serviciul 903 a fost apelat preponderent de persoane cu hipertensiune arterială, dureri toracice şi infecții respiratorii. O echipă de urgență a fost solicitată pentru a acorda ajutor unei femei de 83 de ani, găsită sub zăpadă. La fața locului, medicii au constatat decesul bătrînii.

Medicii au curățat cu forțele proprii căile de acces către substațiile de ambulanță din sectoarele Botanica, Buiucani și Ciocana, care s-au pomenit blocate în urma ninsorii. Veaceslav Plămădeală , de la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească declara pentru IPN că medicii de la Urgență ajung mai greu la chemări din cauza drumurilor greu practicabile.

Prim-ministrul din acea vreme, Pavel Filip, îndemna populaţia să se abţină de la deplasări cu ocazia Paștelui Blajinilor, avînd în vedere faptul că meteorologii anunțau în continuare vreme rea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?