X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Trecerea Moldovei la televiziunea digitală, un proces anevoios pentru autorităţi

6 noi. 2019,, 14:15   Societate
2998 0

Trecerea Republicii Moldova la televiziunea digitală este un proces anevoios pentru autorităţi. După ce preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a reclamat că nu vede nicio mişcare coerentă din partea Guvernului în acest sens, responsabilii de acest domeniu din Parlament şi Guvern recunosc că încă nu s-a făcut tot ce e necesar pentru implementarea acestui proiect.

Ministerul Economiei şi Infrastucturii abia urmează să anunţe licitaţia pentru achiziţionarea a 50 de mii de set-top-boxuri, supranumite şi "convertoare", care permit cetăţenilor să recepţioneze gratuit pînă la 18 posturi TV. Iar primele nouă mii de astfel de dispozitive, care au fost cumpărate în perioada fostei guvernări, încă nu au fost distribuite cetăţenilor. Ministerul condus de Vadim Brînzan anunţă că o companie privată le-ar distribui deja gratuit, dar nu precizează la cîţi oameni au ajuns convertoarele.

Între timp, preşedintele comisiei parlamentare pentru Cultură şi Mass-Media, Adrian Lebedinschi, recunoaşte că încă nu se ştie care este numărul de dispozitive pe care statul trebuie să le cumpere pentru persoanele cu venituri mici. Totuşi, Lebedinschi speră că pînă la 1 martie vor fi luate măsurile necesare.

"Aceste nouă mii, cererile au fost depuse deja de cetăţeni la asistenţii sociali şi, respectiv, au fost efectuate controalele şi s-a văzut că într-adevăr că aceste persoane pot să beneficieze. Următorii cetăţeni pot să se adreseze deja asistenţilor sociali, pentru ca noi să identificăm totuşi acest număr de set up boxuri, care ne mai trebuie", a comunicat preşedintele Comisiei Cultură şi Mass-media, Adrian Lebedinschi.

Adrian Lebedinschi, a declarat că, pînă la sfîrşitul anului urmează să mai fie oferite încă 50 de mii de dispozitive. Pentru a beneficia de ele, cetăţenii trebuie să se adreseze asistenţilor sociali, iar eligibili sînt cei care primesc compensaţii. Totodată, autorităţile trebuie să facă licitaţie, pentru a cumpăra aceste aparate.


Şi dacă Ministerul Economiei spune că sînt preconizate încă două etape de dotare cu aceste dispozitive, despre care populația va fi informată suplimentar, atunci deputatul Adrian Lebedinschi spune că oamenii se pot adresa deja la asistenţii sociali.

"Posibil să fie încă persoane care nu cunosc. Noi am avut şedinţe, au fost cei de la Ministerul Protecţiei Sociale, dar de la Ministerul Economiei au fost doar tehnic. Dar posibil să fie asistenţi sociali care nu cunosc, dar pot fi şi asistenţi care boicotează, pentru că trebuie să mai lucreze. Dacă persoana declară că nu, atunci trebuie să se adreseze ministerului şi ministerul o să rezolve", a afirmat preşedintele Comisiei Cultură şi Mass-media, Adrian Lebedinschi.

Lebedinschi spune că nu ştie ce companie trebuie să distribuie convertoarele aflate deja în depozitul Ministerului Economiei şi Infrsructurii, chiar dacă aceasta urma să fie aleasă în urma unei licitaţii publice.

-Dar puteţi să ne spuneţi denumirea companiei care va distribui?
-Nu ştiu. Ministerul face. Eu... eu... răspund de faptul ca ei să lucreze toţi, a spus preşedintele Comisiei Cultură şi Mass-media, Adrian Lebedinschi.

Nici Ministerul Economiei nu precizează denumirea companiei în comunicatul remis presei, în urma solicitărilor insistente a postului nostru de televiziune.

Mai urmează să fie instalate încă 60 de staţii de emisi, pentru ca aceste convertoare să poată fi utilizate pe întreg teritoriul ţării.

"Avem probleme de acoperire în lunca Prutului şi în lunca Nistrului. Exact aceste 5 procente sînt, practic, cele mai costisitoare, pentru că acolo trebuie instalate circa 60 de staţii de mică putere.

Pînă acum, au fost modernizate 25 de staţii de emisie, pentru a putea transmite semnal digital pe 95 la sută din suprafaţa ţării. Potrivit Întreprinderii de Stat Radiocomunicaţii, investiţiile făcute deja au fost de aproximativ şase milioane de euro. Pentru asta, oamenii au nevoie de un televizor performant sau de un dispozitiv, numit set-top-box. Cetăţenii care nu vor primi gratuit de la stat convertorul necesar vor fi nevoiţi să le cumpere.

"Acest convertor îl puteţi găsi deja în magazinele de specialitate, începînd cu 300 de lei. Se instalează, antena se conectează în set top box, iar ieşirea audio-video se aplică la televizor, la intrarea televizorului", a menţionat şeful Î.S. Radiocomunicaţii, Mihai Iacob.

Trecerea la televiziune digitală trebuia făcută încă din anul 2015. La aproape cinci ani de atunci, preşedintele Comisiei Cultură şi Mass-media spune că schimbarea nu va fi atît de uşoară. Un impediment ar fi costurile pe care urmează să le suporte televiziunile.

"Eu tot am, ale mele întrebări. Preţul mare pentru companii, ele solicită să fie pînă la 2.500 de euro pe lună, dar, reieşind din cheltuielile care sînt, ele urmează să achite în jur de 6, 7 mii. Da, televiziunile trebuie să achite serviciile "Radiocomului" pentru retranslare", a comunicat preşedintele Comisiei Cultură şi Mass-media, Adrian Lebedinschi.

Țara noastră a semnat încă în anul 2006 Acordul Conferinței Regionale pentru Radiocomunicații, cu alte peste 100 de țări, conform căruia, semnatarii s-au obligat ca pînă la 16 iunie 2015 să efectueze în țările lor tranziția televiziunii terestre analogice la cea digitală. S-a stabilit perioada de tranziție de 9 ani, din 16 iunie 2006 pînă în 16 iunie 2015. În ţara noastră, acest lucru urmează să se întîmple abia în anul 2020, de la 1 martie.

În prezent, doar şapte posturi TV emit în format digital.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?