Trebuie pedepsiți judecătoriii pentru ilegalitățile comise?

Trebuie pedepsiți judecătoriii pentru ilegalitățile comise?

Ministerul Justiției lansează consultarea opiniei publice referitor la aplicarea unui articol din Codul penal care se referă la pedepsirea judecătorilor pentru sentințe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii.


„Luînd în considerare evenimentele din sectorul justiției, implicit opiniile expuse în cadrul Forumului „Reformarea justiției și combaterea corupției” din 23 iulie 2019, precum și discuțiile în rîndul actorilor din domeniu, Ministerul Justiției inițiază consultarea opiniei publice și solicită tuturor celor interesați, societății civile, autorităţilor publice, partenerilor naționali și internaționali, să se pronunțe cu opinii argumentate în privința aspectelor legate de aplicarea prevederilor art. 307 din Codul penal al Republicii Moldova”, se spune într-un comunicat de presă al ministerului.


Articolul 307 din Codul penal prevede că „pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărîri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii se pedepseşte cu amendă în sumă de la 650 la 1150 unităţi convenţionale (n.r. de la 32 500 la 57 500) sau cu închisoare de pînă la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani”.


Același articol mai prevede că „aceeaşi acţiune legată de învinuirea de săvîrşire a unei infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave, soldată cu urmări grave se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani”.


Opiniile și sugestiile însoțite de argumentele de rigoare pot fi expediate prin e-mail, la adresa: daniela.ciornii@justice.gov.md.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load