COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Transparency International, despre aplicarea politicilor anticorupție: „Nu sînt suficiente”

Transparency International, despre aplicarea politicilor anticorupție: „Nu sînt suficiente”

Autoritățile publice centrale (APC) nu dispun de reguli interne care ar facilita aplicarea politicilor anticorupție şi ar asigura memoria instituţională în cazul conflictelor de interese, incompatibilităţi și restricţii.

Constatarea este făcută de Transparency Internațional după ce a monitorizat aplicarea politicilor anticorupție în cadrul la 12 instituții, dintre care patru cu risc sporit de corupţie.

Rezultatele monitorizării atestă că APC au întreprins măsuri pentru aplicarea politicii, însă ele sînt insuficiente. „Cinci entităţi (MECC, MSMPS, SFS, SV, APP) au relatat despre 11 situaţii de conflict de interese (CI) declarate de agenţii publici în 2018-2019. Din datele oferite am putea presupune că, în unele din ele CI n-au fost examinate şi soluţionate de către conducător, aşa cum prevede legislaţia, ci de alte persoane şi că unele soluţii aplicate pentru rezolvarea CI nu corespund legislaţiei, se spune într-un comunicat al instituției.


Organizația menționează că este îngrijorător că o parte din respondenţii care spun că s-au aflat în situaţii de CI remarcă că nu le-au declarat şi soluţionat. „Aceasta ar însemna că entităţile nu controlează suficient aplicarea politicii, eventual nu antrenează în acest proces subdiviziunile de integritate/securitate internă”, se spune într-un comunicat al instituției.

De asemenea, potrivit TI, fiecare al 10-lea respondent a indicat că ştie despre cazuri de CI, abuzuri din instituţia în care lucrează, care ţin de angajarea persoanelor apropiate, verificarea firmelor afiliate, utilizarea proprietăţii publice în scopuri personale ş.a. „În acest sens, sînt relevante investigaţiile jurnaliştilor care au atras atenţia publicului şi organelor abilitate asupra unor eventuale CI în activitatea factorilor de decizie din autorităţile monitorizate şi entităţile din subordine”, se mai menționează în comunicat.

Pentru a îmbunătăți aplicarea legilor anticorupție, Transparency International a venit cu o serie de recomandări, printre care:

– A susţine autorităţile publice prin elaborarea unui îndrumar privind aplicarea politicilor anticorupţie din domeniul de competenţă al ANI, care ar include exemple/speţe din activitatea acesteia;
– A spori controlul asupra modului de soluţionare a conflictelor de interese în entităţile publice;
– A spori interacţiunea cu organele de audit/control (Curtea de Conturi, Inspecţia Financiară ş.a.), inclusiv solicita informarea regulată despre verificările care trezesc suspiciuni de conflicte de interese, participa la audierea rapoartelor de audit/control, consulta specialiştii ş.a.;
– A întări capacităţile departamentului juridic al ANI, asigura consilierea juridică a inspectorilor de integritate;
– A publica pe pagina web Registrul persoanelor care au interdicţia de a ocupa funcţii publice;
– A intensifica procesul de instruire, utilizînd instrumentele on-line; a extinde instruirile în entităţile din subordinea APC, în speţă a celor din teritoriu.

Raportul integral poate fi accesat aici: Raport-CI

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load