COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Tradiții și obiceiuri în Sîmbăta Mare

Tradiții și obiceiuri în Sîmbăta Mare

Sîmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămînii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mîntuitorului şi pogorîrea în iad, prin care neamul nostru, fiind chemat din stricăciune, a fost mutat spre viaţa veşnică.

Iosif cel din Arimateea, coborînd de pe cruce Sfîntul trup al Domnului, l-a îngropat în mormînt nou, punînd o piatră mare la intrarea lui: "Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luînd prea curat trupul Tău, cu giulgiu curat înfășurîndu-l si cu miresme, în mormînt nou îngropîndu-l, l-a pus". (Tropar) Cuvîntul lui Dumnezeu a stat cu trupul în mormînt, iar cu sufletul lui curat și dumnezeiesc Se pogoară în iad. Sufletul a fost despărțit prin moarte de trup și l-a dat în mîinile Tatălui. Și-a dat și propriul Său sînge, preț de răscumpărare pentru noi. Trupul Domnului a suferit și despărțirea sufletului de trup, dar nicidecum stricăciunea în înțelesul unei putreziri a trupului.

După-amiază este săvîrșită Liturghia Sfîntului Vasile unită cu vecernia.


"Să tacă tot trupul omenesc și să stea cu frică și cu cutremur și nimic pămîntesc întru sine să nu gîndească, că Împăratul împăraților și Domnul domnilor merge să se junghie și să se dea spre mîncare credincioșilor. Și merg înaintea lui cetele îngerești cu toată căpetenia și puterea, heruvimii cei cu ochi mulți și serafimii cei cu cîte șase aripi, fetele acoperindu-și și cîntînd cîntare: Aliluia, Aliluia, Aliluia". (Heruvic).

În Sîmbăta Mare, credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mîntuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

Este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină. Atunci cînd Iisus a murit pe cruce pentru mîntuirea lumii ca un miel nevinovat, a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”, simbolizînd sacrificiul său desăvîrșit.

În Sîmbăta Mare, gospodinele încheie curățenia prin casă și pregătesc mîncarea pentru masa de Paște. Vopsesc ouăle, în cazul în care nu au făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. Gospodarii au grijă de ordinea din curte.

Totodată, sînt pregătite hainele în care se va merge la biserică. De obicei, de sărbătoarea Sfintelor Paști oamenii își înnoiesc îmbrăcămintea. Se spune că se spune că femeile trebuie să aibă măcar o cămașă nouă, iar bărbații - o pălărie.

Seara, gospodinele pregătesc coșul pe care urmează să-l ducă la biserică, la slujba de Înviere. În el pun, de regulă, o lumînare, ouă roșii, pască și cozonac. În unele zone se mai pun și o bucată de slănină, șuncă, și alte bucate.

Înainte de miezul nopții, creștinii pornesc în liniște la biserică unde primesc lumină, semn al Învierii Domnului.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load