X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Top 5 destinații, care te vor surprinde în turul Redescoperă Moldova

3 iul. 2020,, 18:31   Societate
4144 0

Orașul și raionul Soroca sînt o destinație, care din plin vă va răsplăti dorința de a redescoperi Moldova.

Pe lîngă atracțiile turistice cunoscute de o lume întreagă, cum ar fi Cetatea Soroca, castelele romilor sau Lumînarea Recunoștinței, aici mai sînt și multe “nestemate” pe care se merită să le găsești, pornind de pe faleza rîului Nistru, pînă la Mănăstirea din satul Cosăuți, o destinație care, obligatoriu, trebuie să facă parte din itinerarul oricărui turist care intenționează să viziteze orașul Soroca.

“Pentru a folosi cu spor fiecare minut din timpul petrecut în acest oraș frumos, vă recomand să parcați chiar lîngă cetate. De aici, preț de 10-20 de minute ajungeți pînă la o bună parte din atracțiile turistice din Soroca. În plus, de pe terasa restaurantului „Cetatea Veche” poți savura cele mai gustoase produse tradiționale moldovenești din oraș și admira Cetatea Soroca”, spune Iulian Bercu, inițiatorul campaniei Redescoperă Moldova.

Iulian Bercu afirmă că unul din punctele obligatorii în planul fiecărui turist care ajunge la Soroca este satul Cosăuți, cu renumita Mănăstire din Cosăuți, atelierele pietrarilor.


Deci, top 5 atracții care au surprins echipa Redescoperă Moldova:

Complexul rupestru monastic Schitul Bechir din sec. VII-IX e.n.

La intrarea în Soroca din direcția Chișinău, se vede un mal abrupt cu o mică peșteră, înconjurată de verdeață. Potrivit legendei, aici s-au adăpostiti pe vremuri cete de haiduci. Unul dintre ei au fost Bechir, care a creat multe probleme boierilor pe la sfîrșitul sec. XVIII. Acesta se ascundea într-o peșteră ce se află pe o stîncă care pare a fi un zid alb, și i se zice „Peștera lui Bechir”. Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Rîpa Bechirov Iar” este arie naturală protejată de stat, și se întinde pe o suprafaţă de 46 ha la sud de oraşul Soroca, ocolul silvic Soroca.

Biserica din lemn „Sfinții Martiri Brîncoveni”, a fost ridicată de cei mai iscusiți meșteri din Maramureș, care au muncit timp de trei luni. Lemnul a fost adus tot de peste Prut. Construcția are o înălțime de 25 de metri și un stil arhitectural deosebit, fiind acoperită cu șindrilă – material care poate fi văzut doar pe casele bătrînești din Romînia.

Mănăstirea „Acoperămîntul Maicii Domnului” din s. Cosăuţi

Mănăstirea Cosăuți a fost înființată în anul 1994 de către parohul satului Cosăuți, Ieronim Palii. Acesta a construit o biserică cu hramul Adormirii Maicii Domnului, după un proiect pus la dispoziției de Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Construcția bisericii s-a terminat în anul 1999, fiind ridicate apoi și un corp de chilii cu trapeza. Manastirea este situată la circa 5 km de Cosăuți, în apropierea locului numit “la Pristol”. Aici, în urmă cu 170 de ani s-a aflat o mănăstire de călugări cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, întemeiata în anul 1729 de doi călugări, Pavel și Gavriil.

SalatradiționalăaRestaurantului“CetateaVeche”, aflat în imediata apropiere de Cetatea Sorocii, pare mai dergabă un muzeu al brodăriilor tradiționale și a covoarelor.

„Satul pietrarilor” Cosăuți

La intrarea în sat sînt amplasate atelierele a celor mai iscusiți pietrari, care aici, sub cerul liber, sculptează în piatra extrasă tot din această localitate.

Campania „Redescoperă Moldova” este lansată în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și în parteneriat general cu companii private - lideri în domeniile de activitate și reprezentanți ai sectorului neguvernamental. Promovarea destinațiilor de călătorie în proiectul „Redescoperă Moldova” este susținută de Agenția Investițiilor, Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Guvernul Suediei și UKaid și Asociația Națională de Turism Receptor din Moldova.

Proiectul este desfășurat cu suportul financiar al partenerilor generali Moldova-Agroindbank, Vinăria Purcari și Kaufland Moldova. Expedițiile sînt organizate în parteneriat cu importatorului automobilelor VOLVO în Republica Moldova și Redescoperă Moldova sînt susținute de partenerii tehnici ai proiectului, rețeaua de magazine DARWIN și rețeaua de stații PECO - Avante Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?