TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Tinerii activi din Moldova au aflat despre transparența bugetului public

Tinerii activi din Moldova au aflat despre transparența bugetului public

Peste 50 de tineri din toate colțurile Republicii Moldova au avut parte de o lecție deschisă oferită de IDIS „Viitorul” despre transparența bugetului public și importanța participării civice în procesul bugetar la Școala de vară „Cetățenia activă”.


Evenimentul, desfășurat în contextul programului național „Costești - Capitalei Tineretului 2019“, este parte a proiectului „Bugete fără secrete“, realizat în parteneriat cu Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).


Astfel, experții de la IDIS „Viitorul” le-au explicat tinerilor ce înseamnă bugetul public național, care sînt etapele procesului decizional și modalitățile de implicare a tinerilor în procesul bugetar. Participanții au aflat care este contribuția lor în luarea deciziilor, despre cum se formează bugetul și în ce manieră să comunice cu autoritățile publice locale.


Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), tinerii reprezintă 32% din populația Republicii Moldova şi totodată forţa motrice în procesul de dezvoltare a țării. Este vorba de 1 149,6 mii persoane cu vîrsta de 14-35 ani din totalul de 3547,5 mii cetățeni la 1 ianuarie 2018. Deși nivelul de implicare al tinerilor în procesul de guvernare este cel mai redus, anume tinerii au cel mai mare potenţial în comparaţie cu celelalte grupe de vîrstă din societate.


Tinerii prezenți la discuția publică au spus că evenimentul li s-a părut foarte util și interesant. În mod special, ei au apreciat informațiile despre buget, despre cît este de important să se implice în procesul bugetar și ce trebuie să aibă în vedere cînd doresc să vină cu propuneri în fața autorităților publice locale.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load