Tînăra care a avortat fără asistență medicală a depus o plîngere la Procuratură

Tînăra care a avortat fără asistență medicală a depus o plîngere la Procuratură

Asociația Promo-LEX a preluat cazul tinerei care a fost internată la Institutului Mamei și Copilului și care a reclamat mai multe abuzuri din partea lucrătorilor instituției, comunică NOI.md.


Tînăra a depus o plîngere la Procuratura Generală, în care a denunțat calitatea asistenței medicale acordate, efectele fizice și psihologice ale acestor fapte. Circumstanțele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis față de ea într-o instituție medicală, susțin juriștii Asociației Promo-LEX.


Potrivit ONG-ului, este îngrijorător faptul că sistemul medical este insuficient de transparent și predispune spre încălcări grave ale drepturilor pacienților, fapt confirmat inclusiv de investigațiile comisiei Ministerului Sănătății. De asemenea, Asociația condamnă faptul că nimeni din cadrul Institutul Mamei și Copilului nu s-a autosesizat și nu a inițiat o investigație, timp de aproape trei săptămîni, pînă cazul nu a fost dezvăluit pe o rețea de socializare.


„Acest caz a scos în prim-plan un fenomen care pare a fi foarte răspîndit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii. În această perioadă femeile sînt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și a suferințelor provocate – circumstanțe care, din cîte putem observa, pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus Dumitru Sliusarenco, avocat al Asociației Promo-LEX.


La fel, Promo-LEX a sesizat o serie de probleme sistemice legate de modul de acordare a asistenței medicale în perioada nașterii în instituțiile medicale din Moldova. Aceste aspecte vor fi discutate în cadrul unui eveniment public, care va avea loc săptămîna viitoare, la sediul Asociației.


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load