TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Test filmat. Răspuns la scrisoarea tînărului nemulțumit că a picat examenul auto (VIDEO)

Test filmat. Răspuns la scrisoarea tînărului nemulțumit că a picat examenul auto (VIDEO)

Agenția Servicii Publice (ASP) a făcut precizări referitoare la acuzările unui șofer care nu a susținut examenul la proba practică cu obținerea dreptului de a conduce vehicule din categoria ”C”.


Șoferul spune că a picat examenul auto din cauza stării tehnice neconforme a automobilului.


,,La data de 21.10.2019, în cadrul Secției calificare a conducătorilor auto municipiul Chișinău s-a adresat cetățeanul Ilia P. pentru a susține examenul la proba practică cu obținerea dreptului de a conduce vehicule din categoria ”C”. Ca urmare a examinării, candidatul a fost penalizat cu 24 de puncte prevăzute în chestionar, fiind evaluat cu calificativul ”Respins”, a precizat ASP.


În scopul asigurării unui proces de examinare transparent şi obiectiv, desfășurarea probelor teoretice și practice este strict monitorizată, video și audio.


În plus, vehiculele de examinare ale Agenției Servicii Publice sînt dotate cu sistem GPS, fapt ce permite în orice moment identificarea locului în care se află mașina de examinare.


,,Ca rezultat al analizei înregistrărilor video a tentativelor de susţinere a probei practice din data de 21 octombrie curent, comisia de examinare instituită a constatat faptul că atitudinea examinatorilor faţă de candidatul Ilia P. a fost una calmă, corectă și respectuoasă. Referitor la starea tehnică, declarăm că vehiculele de examinare sînt supuse testării auto anual, după care se eliberează Raportul privind starea tehnică a acestora corespunzînd cerințelor și normelor de exploatare”, a menționat Agenția Servicii Publice.


Potrivit ASP, candidatul examinat, nefiind de acord cu rezultatele obținute după susținerea examenelor de probă practică, nu a folosit dreptul de a depune cerere de contestare în conformitate cu ordinea stabilită de actele normative corespunzătoare.


Agenția Servicii Publice spune că întreprinde toate măsurile necesare în vederea perfecţionării sistemului de examinare şi documentare cu permis de conducere. Pentru a reduce influența factorului uman, proba teoretică este total computerizată, iar rutele de examinare la proba practică sînt selectate aleatoriu printr-un sistem automatizat. Programarea prealabilă este disponibilă pe site-ul Instituției www.asp.gov.md.


,,Între timp, pentru acomodarea elevilor la particularitățile tehnice de conducere ale autovehiculului de examinare, a fost introdusă conducerea de probă. Pedalele vehiculelor de examinare au fost înzestrate cu senzori şi martori pentru semnalizare în cazul accesării acestora de către examinatori, iar sistemul de supraveghere video înregistrează fiecare accesare a examinatorului. Totodată, a fost revăzută procedura de contestare a examenelor de obţinere a permisului de conducere. Actuala procedură prevede inclusiv şi schimbul calificativului din „Respins” în „Admis”, în cazul constatării faptului evaluării incorecte”, se mai spune în răspunsul ASP.


Filmarea din timpul desfășurării probei practice a examenului a fost făcută publică:


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load