Telefoanele a zeci de jurnaliști, politicieni și activiști din Moldova, ascultate ilegal (DOC)

Telefoanele a zeci de jurnaliști, politicieni și activiști din Moldova, ascultate ilegal (DOC)

Portalul de investigații rise.md a publicat astăzi o listă de persoane care au fost interceptate de către forțele de ordine.


Astfel, zeci de persoane, printre care jurnaliști, membrii ai Platformei DA și persoane din societatea civilă au fost supuse interceptărilor telefonice.


Datele deținute de RISE Moldova arată că oamenii legii au interceptat convorbirile telefonice a unui număr total de 51 de persoane. Opt dintre ele s-au perindat prin toate cele trei dosare penale, fiind vorba în special de fruntași ai Platformei DA. Alte nouă persoane s-au regăsit în două dosare. Asta chiar dacă legislația penală spune că „este interzisă autorizarea repetată a măsurii speciale de investigaţii pe acelaşi temei şi asupra aceluiaşi subiect”, scrie rise.md.


Iar discuțiile celor 51 au umplut 205 DVD-uri. Doar că, în majoritatea absolută a cazurilor, oamenii legii ajungeau să constate „că datele obținute în urma efectuării măsurii speciale de investigații nu prezintă interes pentru cauza penală” și solicitau judecătorului de instrucție „nimicirea suporturilor electronice în original pe care au fost înregistrate comunicările”.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load