X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Țărnă, despre judecători: Mulți încearcă să-și facă meseria atît cît să nu pună în pericol venitul familiei

6 ian. 2020,, 09:45   Societate
4674 2

Fosta directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție (CNA) și expertă anticorupție, Cristina Țărnă, crede că „purificarea” breslei judecătorilor nu poate avea loc dacă magistrații nu consideră lupta anticorupție o prioritate.

Totuși, Țărnă consideră că în sistem și în instituțiile cheie precum Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să stea oameni care să apere independența judecătorilor. Declarațiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă, notează agora.md.

„Eu cred că atîta timp cît lupta împotriva corupției, atîta timp cît asigurarea integrității nu va fi prioritară chiar pentru aceste bresle, ei nu-și vor recăpăta demnitatea vreodată. Vreau să cred că există oameni buni și foarte buni în aceste sisteme. În momentul în care în aceste instituții nu asiguri un spate capabil să-și asigure bătăliile cu factorul politic, cu alte instituții din executiv, atunci putem mult și bine să discutăm: există oare o masă critică între ofițeri, procurori, judecători sau nu există?”, se întreabă Țărnă.

Potrivit expertei anticorupție, „bătălia la nivel de țară nu este bătălia judecătorilor”.

„Ei trebuie să aibă în față, dacă vreți, un comandant sau cineva care este în prima linie! Nu cineva care stă în spate și se uită cam cîți oșteni au căzut și în funcție de asta decide dacă se retrage mai repede sau mai stă pe cîmpul de luptă, sau ce face. În CSM trebuie să fie oameni capabili să stea în prima linie și să apere independența judecătorilor”, spune Țărnă.


Cristina Țărnă crede că reforma justiției are sorți de îzbîndă doar cu ajutorul unor oameni care vor „face curățenie printre cei care nu sînt buni, pe de o parte, apărînd independența celor care sînt integri”.

„Mulți nu cred, mulți încearcă să-și facă meseria atît cît să nu pună în pericol venitul asigurat al familiei. Nu e neapărat să ia mită, dar el se gîndește că, dacă mîine-poimîine este concediat, n-o să afle nimeni despre lucrul acesta, și atunci o să sufere doar familia lui”, conchide Țărnă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?