Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sute de tancuri NATO se apropie de Moldova

7 mar. 2019,, 07:50   Societate
9373 5

Tancurile NATO au ajuns foarte aproape de granițele statului moldovenesc. Exercițiile forțelor navale ale țărilor NATO „Poseidon 19" au loc în Marea Neagră în perioada 1 - 8 martie. Informaţia este difuzată pe site-ul oficial al sediului Forțelor Navale din România.

În ajun, în portului românesc Media, a început descărcarea tehnicii militare americane, care este însoțită de 500 de soldați și ofițeri. În afară de tancurile M1 Abrams, pe flancul estic al NATO au sosit vehiculele blindate Bradley M2, elicopterele CH-47 Chinook, AH-64 Apache, UH-60 și HH-60 Black Hawk. Potrivit informațiilor oficiale (planul Atlantic Resolve), în regiune sînt desfăşurate unitățile din cadrul diviziei I de infanterie motorizată a SUA, care se vor disloca pe coasta Mării Negre pentru o perioadă de nouă luni.

Consolidarea grupării blocului militar occidental nu prea este ascunsă nici de conducerea României, nici de generalii NATO. Potrivit afirmației președintelui român Klaus Johannis, această inițiativă îi aparține personal, în discursul său recent acesta a subliniat că a solicitat personal o creștere a prezenței militare NATO în țară.

Unitatea americană are menirea să consolideze sistemul de securitate al bazei militare aeriene „Mihail Kogâlniceanu" (judeţul Constanţa din sudul țării). În ultimii 25 de ani, acest obiect militar, practic, a devenit teritoriu al Statelor Unite, Pentagonul investind sistematic milioane de dolari în modernizarea bazei. De exemplu, în 2017, departamentul de apărare al SUA a încheiat un contract de construire a unui terminal feroviar multifuncțional, a unei platforme pentru parcarea aeronavelor de marfă, a unui nou sistem de alimentare cu apă, a unui centru de operare și depozite de combustibil (două tancuri de 1,9 milioane de litri fiecare). Începînd cu anul 2014, aerodromul din Constanța a devenit principalul avanpost al alianței, de pe care Forțele Aeriene ale SUA desfășoară activități de cercetare împotriva unităților militare ruseşti din Crimeea. De asemenea, judecînd după numeroasele informaţii din presă, avioanele de vînătoare NATO adesea îi însoțesc pe colegii lor ruși în spațiul aerian.

Cu toate acestea, pentru prima oară în mai mulți ani, americanii au decis să se transfere pe coasta Mării Negre unitățile militare pentru operațiuni terestre.


În plus, se preconizează antrenarea tancurilor, vehiculelor blindate și elicopterelor sosite într-o serie de exerciții în regiune. Astfel, militarii Diviziei I de infanterie motorizată a SUA, în vara şi toamna acestui an, vor fi relocalizaţi pe teritoriul Ucrainei, unde vor lua parte la exercițiile «Rapid Trident», «Sea Breeze», «Riverine», «Maple Arch» și în cîteva manevre militare avînd un caracter formal ucraineano-britanic. Mai mult, sute de vehicule blindate americane vor fi amplasate nu numai în imediata vecinătate a frontierelor moldovenești, dar, cel mai probabil, vor vizita Moldova deja în această toamnă și vor participa la exercițiile de artilerie „«Fire Shield»” de la Bulboaca. Este greu chiar de imaginat ce consecinţe ar avea orice provocare şi chiar un proiectil lansat accidental într-o direcție greșită va avea cele mai dramatice consecințe.

Este de menţionat faptul că transferul unei unităţi americane destul de numeroase are un caracter mai curînd de rutină, totuşi, printr-o coincidență stranie, comandamentul Alianței a decis să consolideze prezența forțelor sale terestre în imediata apropiere de Moldova exact într-o perioadă de maximă instabilitate politică – imediat după alegerile parlamentare.

Nu avem nici un drept să spunem că aceasta nu este o simplă coincidență, cu toate acestea, judecînd după informațiile fragmentare primite de la angajații aparatului lui Eugen Sturza, ministrul Apărării al Republicii Moldova, este clar că o consolidare demonstrativă a prezenţei militare americane în regiune a fost discutată în repetate rînduri în cadrul întrevederilor ministrului moldovean cu conducerea Alianței și cu ambasadorul SUA la Chișinău Derek J.Hogan.

Plus la aceasta, reprezentantul permanent al SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison a declarat în mai multe rînduri, atît la întrevederile oficiale cu demnitari moldoveni, cît și pe pagina sa de Twitter despre necesitatea unor „măsuri complexe de combatere a influenței rusești în Moldova“, precum și despre planurile Washingtonului de a consolida cooperarea militară cu Chișinăul și Kievul pentru a preveni păstrarea prezenței rusești pe malul stîng al Nistrului.

Astfel, transferul a cîteva sute de vehicule blindate, a unei unităţi de infanterie motorizată şi elicoptere de atac americane corespunde ideal planurilor Alianței de a transforma regiunea Mării Negre într-un poligon militar unic care, în cazul unei potențiale escaladări a tensiunii, ar deveni un cap de pod pentru un atac asupra Rusiei. Ce înseamnă acest lucru pentru Republica Moldova – nu este nevoie să mai fie explicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?