SUA preiau controlul asupra spațiului informațional din Moldova

SUA preiau controlul asupra spațiului informațional din Moldova

Ambasada Statelor Unite în Moldova a aprobat un program cu privire la dezvoltarea mass-mediei locale și formarea jurnaliștilor pentru anul 2019.


„Este declarat un scop exclusiv pozitiv – cel de a susține presa independentă din Moldova și de a îmbunătăți calitatea publicațiilor. Deși apare imediat întrebarea: de ce ar trebui Statele Unite să aibă grijă de calitatea presei locale din Moldova, or, acestea din urmă ar trebui, în primul rînd, să-i satisfacă pe cetățenii Republicii Moldova, ce au americanii cu toate acestea? Ce treabă ar avea ei cu ceea ce se spune şi se scrie în mica ţară Moldova?", se menționează într-o publicaţie a ediţiei electronice „Fondul pentru Cultură Strategică ".


Totuşi, SUA sînt dispuse să aloce fonduri de pînă la 100.000 de dolari pentru dezvoltarea unei „prese libere". Anunțul corespunzător este postat pe site-ul misiunii diplomatice americane de la Chișinău.


„Ambasada SUA în Republica Moldova tinde spre consolidarea mass-media independente din Moldova și dezvoltarea potenţialului acestora în producţia de materiale în interesul respectării principiului pluralismului de opinii, dar şi în scopul promovării independenței lor editoriale și elaborării unui conţinut informațional și creativ de înaltă calitate", informează serviciul de presă al Ambasadei americane.


După cum se menționează în publicația „Fundației pentru Cultură Strategică”, plus la cele menţionat „curatorii" americani sînt gata să dezvolte agenții de știri locale și să difuzeze „opinii alternative". Și nu cumva, ci prin programe de divertisment: talk-show-uri, emisiuni documentare și chiar programe de știri.


În acelaşi timp, solicitanții de granturi sînt obligați să „elaboreze abordări inovatoare privind utilizarea tehnologiei în mass-media pentru a informa mai eficient publicul".


Nu este primul an, de cînd SUA investesc în „dezvoltarea" spațiului informațional moldovenesc.


"Pe de o parte, există o „curățare" a presei care reprezintă solicitările moldovenilor orientaţi spre întărirea legăturilor de prietenie cu Rusia (și numărul acestora este majoritar). Pe de altă parte, americanii creează un nou spațiu mediatic în Moldova, plin de sensuri anti-rusești. Granturile se acordă în fiecare an și accentul aici se pune pe pregătirea tinerilor care, în cîțiva ani, vor forma opinia publică din țară", notează publicația „Fundației pentru Cultură Strategică”.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load