COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Studenții de la USMF activează în spitalele care luptă cu Covid-19

Studenții de la USMF activează în spitalele care luptă cu Covid-19

Mai mulți studenți din cadrul Universității de Stat de Medicină „Nicolae Testemițanu” activează în calitate de voluntari în cadrul instituțiilor strategice din Chișinău, la solicitările Ministerul Sănătății și a ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit rectorului Emil Ceban, niciun student nu a fost obligat să participe la acțiunile de voluntariat.

Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova a lansat acest îndemn pentru studenți pe pagina de facebook a organizației, unde pînă acum s-au înscris 96 de persoane, dornici să ofere suport cadrelor medicale, scrie unimedia.info.

În prezent, un grup de 7 studenți oferă suport personalului medical de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău: anii 4-6 activează în calitate de asistenți medicali, anii 1-3 - ca infirmieri.


Timp de 4 zile, 50 de studenți-voluntari ai USMF „Nicolae Testemițanu” au asamblat 3350 de viziere (ecrane de protecție facială), care au fost repartizate de către organizatorii proiectului www.viziere.md personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice din țară aflat în prima linie în lupta cu epidemia COVID-19.

Alți 17 studenți-voluntari fac de gardă 24/24, în calitate de operatori, la Linia Verde, instituită de ANSP.

La solicitarea lui Oleg Crudu, directorul Centrului COVID-19 Chișinău au fost delegați 5 medici-rezidenți de la specialitatea Medicina de laborator pentru a activa în laboratorul instituției respective.

Încă 11 studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor activa ca operatori la Registratura Centrului COVID-19 Chișinău, după ce vor fi instruiți și asigurați cu echipament de protecție corespunzător, fără a veni în contact cu eventuali suspecți cu noul tip de coronavirus.

Totodată, se preconizează că alți 318 studenți din anul III de studii, de la specialitatea Medicină, vor activa la Linia Verde în toate raioanele republicii. După ce vor fi instruiți corespunzător, aceștia vor asista de la domiciliu persoanele care vor apela la Linia Verde.

Rectorul universității Emil Ceban a venit cu mai multe precizări în legătura cu informațiile apărute în presa, potrivit cărora studenții de la USMF ar fi obligați să activeze în calitate de voluntari. Acesta a negat informația și a declarat că activitatea de voluntariat lansată este benevolă și se bazează pe responsabilitatea individuală a fiecăruia.

Totodată a precizat că înafara de cei implicați în calitate de voluntari, alți 103 de studenți, care sînt angajați în instituțiile medicale din țară.

„Actualmente 103 studenți sînt angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară în calitate de asistenți medicali, dintre care 40 lucrează în Serviciul de Asistență Medicală Urgentă. Totodată, 205 medici-rezidenți, care activează în instituțiile medico-sanitare, conform ordinului de repartizare al MSMPS, au fost instruiți și sînt antrenați direct în asistența medicală a suspecților și a pacienților confirmați cu COVID-19. Universitatea îi asigură în continuare cu loc de trai în căminele universitare”, a precizat Emil Ceban.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load