TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Strigăt de ajutor al avocatului poporului

Strigăt de ajutor al avocatului poporului

Avocatul poporului face apel către premier, dar și către autoritățile din sănătate, finanțe etc., să intervină de urgență în cazul unei paciente care suferă de o boală rară, iar unica ei șansă de a se trata este o intervenție de transplant hepatic.

Ombudsmanul precizează că, deși statul a hotărît să acopere 30% din cheltuielile pentru tratamentul peste hotare, banii sînt alocați doar după efectuarea acestuia. Or, partea belarusă, acolo unde urmează să se trateze pacienta, condiționează cu plata în avans pentru a efectua intervenția, transmite IPN.

În demersul său, ombudsmanul Mihail Cotorobai menționează că intervenția nu poate fi făcută în Republica Moldova din cauza complexității patologiei, precum și a lipsei experienței chirurgicale în astfel de patologii.

Având în vedere suma enormă necesară pentru această intervenție – 125 de mii de dolari – pacienta a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale acordarea unui ajutor financiar. În septembrie 2019, Comisia privind selectarea pacienților pentru tratament sau investigații costisitoare a decis alocarea a 15% din suma necesară intervenției, iar ulterior, după demersuri suplimentare din partea avocatului poporului, repartizarea a 30 % din costurile pentru intervenție.

Pacienta însă nu poate beneficia de aceste mijloace deoarece, potrivit prevederilor din Regulamentul Comisiei privind selectarea pacienților pentru tratamentul sau investigații costisitoare, repartizarea banilor se efectuează doar după efectuarea tratamentului, în timp ce partea belarusă condiționează cu plata în avans pentru a efectua această intervenție. Între timp, starea pacientei s-a agravat și există un pericol real pentru viața acesteia.

Avocatul poporului face apel către MSMPS să-și revizuiască de urgență reglementările interne și să întreprindă toate măsurile necesare în vederea efectuării urgente a plăților necesare tratamentului peste hotare al pacientei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load