X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Statul va achita despăgubiri în cazul unui bărbat privat ilegal de libertate

10 iul. 2020,, 16:32   Societate
4099 0

La data de 20 februarie 2020, Judecătoria Chișinău (sediul Centru) a emis Hotărîrea, prin care se constată încălcarea dreptului la libertate, pentru o perioadă de 17 zile, în adresa reclamantului Obneavco Vladimir, reprezentat de avocata Promo-LEX, cu acordarea integrală a despăgubirilor materiale și morale.

În cererea adresată instanței de judecată, a fost invocată încălcarea prevederilor art. 5.5 al CEDO, conform căruia, orice persoană privată ilegal de libertate, are dreptul la reparații. Astfel, penitenciarul nr. 9, în care era deținut reclamantul, contrar pronunțării încheierii judecătorești, a refuzat eliberarea imediată a sa și, în acest fel, l-a privat de libertate, pentru o perioadă de 17 zile calendaristice, transmite promolex.md.

Avînd în vedere cele menționate anterior, prin invocarea normelor de drept internațional, în speță a hotărîrilor CEDO în legătură cu detenția ilegală, instanța de judecată a constatat încălcarea dreptului reclamantului la libertate, pentru o perioada de 17 zile, garantîndu-i achitarea despăgubirilor materiale și morale, în baza principiilor rezonabile și echitabile.

În calitate de prejudiciu material, reclamantul a solicitat suma de 3952,50 lei, admisă integral de către instanță. Suma dată a fost calculată în baza Legii nr. 1545 din 25 februarie 1998, privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acțiunile ilegale ale organelor de urmărire penală, al procuraturilor și ale instanțelor judecătorești, în coroborare cu Hotărîrea Guvernului privind aprobarea cuantumului salariului mediu lunar pe economie.

Prejudiciul moral solicitat a constituit suma de 34 000 lei sau cîte 2000 lei pentru fiecare zi de detenție ilegală. În urma evaluării caracterului și gravității prejudiciului, precum și a constatării faptului de încălcare a drepturilor personale atît în adresa reclamantului, cît și în adresa familiei sale, instanța de judecată a decis achitarea integrală a sumei solicitate.


La rîndul său, avocata reclamantului, Gamurari Victoria, a menționat că: ”prezenta hotărîre este una de importanță semnificativă în jurisprudența națională, iar instanța a identificat corect momentul în care urmează a fi puse în executare încheierile judecătorilor de instrucție cu privire la eliberarea condiționată de pedeapsă penală. Administrația Națională a Penitenciarelor urmează să asigure că astfel de practici nu vor mai avea loc”. Astfel, în cazul reclamantului Obneavco Vladimir, instanța a decis că încheierile judecătorești urmau a fi executate imediat din momentul pronunțării, ceea ce ar fi evitat situația creată.

Experții Promo-LEX în domeniul drepturilor omului constată că lipsa cadrului legal, dar și a mențiunii exprese de executare imediată a încheierilor judecătorești, duc la apariția unor asemenea practici în justiția națională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?