Specialiștii atenționează pacienții cronici

Specialiștii atenționează pacienții cronici

Meteorologii au anunţat că vremea se va răci considerabil în următoarele zile, iar medicii au avertizat persoanele cu boli cronice că pot avea de suferit de pe urma schimbărilor climatice, transmite MOLDPRES.


Fiecare persoană resimte diferit schimbările meteorologice. Potrivit specialiştilor, există persoane meteosensibile, meteoadaptabile şi meteodependente. „Meteosensibilitatea reprezintă amplificarea simptomelor unor boli pe fondul schimbării bruşte a vremii şi afectează una din trei persoane. Meteodependenţa este exprimată prin afectarea echilibrului psihic sub influenţa schimbărilor atmosferice. Meteoadaptabilii sînt cei mai norocoşi din acest punct de vedere, „imuni" la oscilaţiile meteo”, conform unui studiu citat de BBC. 


Medicii, la rîndul lor, avertizează ca, la scăderea temperaturilor care se aşteaptă, în mod special să fie prudente persoanele cu maladii ale articulaţiilor, sistemului cardiovascular şi căilor respiratorii. „Este important ca la ieşire din casă să nu fie uitate mănuşile. Dacă este vorba de un efort în aer rece, atunci vor fi necesare cîteva minute de încălzire a muşchilor. De asemenea, trebuie urmat cu stricteţe tratamentul prescris de medic. Seara se vor aplica comprese calde pe articulaţiile dureroase, la temperaturi de cel mult 45 de grade Celsius, pentru a nu leza pielea. Pot fi adăugate în apa caldă sau pe pînza umezită două-trei picături de ulei esenţial de măghiran. De asemenea, compresele calde cu infuzie de brînca ursului dezmorţesc încheieturile. Muşchii din vecinătatea articulaţiei se vor masa cu unguente pe bază de tătăneasă sau de gălbenele”, a precizat, solicitat de MOLDPRES, Sofronie Cicală, medic de familie la un Centru de Sănătate din ţară.


Persoanele care suferă de probleme cardiovasculare trebuie să fie şi mai precaute odată cu răcirea considerabilă a timpului. „Atunci cînd temperaturile exterioare scad, organismul se adaptează pentru a menţine sîngele cald, îngustînd arterele. Acest lucru se petrece mai ales la periferie, motiv pentru care persoanele cu circulaţie deficitară suferă din cauza răcirii picioarelor şi mîinilor. În plus, inima va „munci" mai mult pentru a trimite la ţesuturi oxigenul vital. Pentru cei care suferă de boli cardiace, precum cardiopatia ischemică, acest efort suplimentar înseamnă mai multe crize dureroase de angină pectorală, mergînd uneori pînă la infarct miocardic. De aceea bolnavii cardiovasculari nu vor ignora tratamentul lor obişnuit prescris de medic şi vor evita schimbările bruşte de temperaturi”, a afirmat sursa citată.


Frigul atacă şi sistemul respirator. „Rinita, adică inflamarea mucoasei nazale, poate fi provocată şi de scăderile bruşte de temperatură şi de umiditate (din zilele reci, geroase, dar fără precipitaţii). Tot în perioada rece cresc frecvenţa şi severitatea crizelor de astm bronşic. Cînd e frig, bronhiolele se îngustează, pentru ca aerul rece să intre mai bine în contact cu sîngele cald din pereţii acestora. Mai ales dacă persoana respectivă face şi efort fizic, riscă să sufere o criză de astm, pentru că plămînii vor primi mai puţin aer în timpul respiraţiei precipitate. Pentru aceşti pacienţi ar fi indicat în primul rînd să evite expunerea la frig şi, bineînţeles, să se menţină de indicaţiile specialistului la care este în evidenţă”, susţine medicul.


Pe lîngă remediile medicamentoase, cînd afară e ger sesizabil, pentru a stimula imunitatea medicii recomandă consumul de alimente bogate în antioxidanţi. Gogoşarii şi varza, puse la murat toamna, acum vor fi la mare căutare pentru că sînt surse importante de vitamina C. Chiar dacă răcirea vremii sporeşte tentaţia pentru alimente bogate în grăsimi, sursă de căldură, sînt de preferat mai degrabă cele sănătoase, precum uleiul de măsline, nucile şi peştele.


Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat Cod Galben de schimbare bruscă a vremii, cu intervalul de acţiune 25 februarie–2 martie. Potrivit meteorologilor, în perioada de referinţă, ca urmare a pătrunderii maselor de aer rece de origine arctică, se prevede schimbarea bruscă a valorilor termice. Astfel, în orele nocturne se aşteaptă temperaturi de minus 10-15 grade Celsius, iar în zilele de 26 februarie şi 1 martie, termometrele vor indica 15-18 grade de frig.


Specialiştii de la SHS afirmă că în aceste zile temperatura medie a aerului se prevede să fie cu 10-12 grade mai scăzută faţă de normele climatologice în R. Moldova. Or, în această perioadă se vor înregistra cele mai joase valori termice din iarna curentă.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load