COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Specialiştii atenţionează asupra pericolului sporit de intoxicație cu ciuperci

Specialiştii atenţionează asupra pericolului sporit de intoxicație cu ciuperci

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului.

Cu cît simptomele apar mai rapid, cu atît intoxicaţia este mai gravă, atenționează specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor pot apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, ameţeală şi agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce poate duce la sfîrşit letal.


În ultima săptămînă, în Republica Moldova, a fost înregistrat un caz de otrăvire cu ciuperci cu afectarea a 3 persoane, dintre care un copil de 3 ani care este spitalizat în stare foarte gravă și 2 persoane mature decedate.

S-a constatat că principala cauză a otrăvirilor cu ciuperci a fost consumul în alimentaţie a ciupercilor culese sau cumpărate de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și urmate de prepararea incorectă a ciupercilor.

Iată ce reguli trebuie respectate:

- ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu le consumaţi şi/sau degustaţi, mai cu seamă în formă crudă, ”o formă nouă” de alimentație.

- nu cumpărați ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate

- nu admiteți consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor

- nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti

- nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocînd o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge sporii.

La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent după ajutor medical.

În 2019, au fost înregistrate 81 de cazuri de otrăviri cu ciuperci cu afectarea a 88 persoane, inclusiv 15 copii. Două persoane au decedat.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load