COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Specialiştii ANSA recunosc că fructele şi legumele sînt prelucrate cu antifungice

Specialiştii ANSA recunosc că fructele şi legumele sînt prelucrate cu antifungice

Vrem să cumpărăm sănătate la pachet, însă, cu timpul, ne putem îmbolnăvi de cancer. Multe dintre fructele şi legumele comercializate în Republica Moldova sînt tratate cu substante antifungice pentru a rezista mai mult.

O recunosc chiar specialiştii Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi vînzătorii din pieţe. Deşi medicii spun că această soluţie periculoasă ne poate îmbolnăvi, reprezentanţii ANSA dau asigurări că fructele şi legumele sînt stropite conform normelor.

Culoare intensă, formă ideală şi nici o imperfecţiune. Sunt primele indicii ce ne arată că fructele nu au fost crescute chiar în voia lor, ci ajutate de multe alte elemente din tabelul lui Mendeleev. Vînzătorii de la Piaţa Centrală din Chişinău recunosc fără să roşească că toate produsele de pe tarabele lor sînt stropite, şi nu doar cu antifungice.

O altă tarabă, aceeaşi spovedanie.

Confesiunile vînzătorilor sînt confirmate şi de specialiştii Agenţiei pentru Sănătate Publică. Aceştia susţin că, cel mai des, sînt stropite citricele, strugurii, merele şi usturoiul, atît cele de import, cît şi cele crescute în Republica Moldova.

Lucru negat de medicii nutriţionişti. Aceştia susţin că substanţa care păstrează fructul proaspat, dăunează sănătăţi si în timp poate provoca chiar şi cancer. Asta în condiţiile în care nu le spălăm foarte bine.

Specialiştii ne recomandă să alegem acele fructe şi legume mai puţin arătoase. Acasă trebuie să le ţinem sub jetul de apă timp de 15 minute şi ţinute tot atîta timp în apă cu bicarbonat de sodiu sau vitamina C. Aceste procedee înlătură antifungicul.

Deşi, conform legii, vînzătorii ar trebuui să indice pe etichetă toate adausurile chimice, acest lucru nu se întîmplă în Piaţa Centrală. Cumpărătorii susţin că să bazează doar pe instict la selecţie.

Specialiştii de la ANSA susţin că în ultimii ani nu au identificat nici un fruct sau o legumă care să fi avut depăşite normele de concentraţii antifungen.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load