Slujitorii de la mănăstiri gătesc bucate pentru Crăciun

Slujitorii de la mănăstiri gătesc bucate pentru Crăciun

În aşteptarea Crăciunului, este mare forfotă în mănăstiri. Maicile de la "Sfîntul Ierarh Nicolae" din satul Condriţa sînt în toiul pregătirilor.

De pe masa de sărbătoare nu vor lipsi bucatele din pește, salatele și clătitele. 

După slujba de dimineață, maicile au mers în trapeză unde au început pregătirea bucatelor de sărbătoare. Totuşi, masa va fi mai modestă decît în gospodăriile din ţară, pentru a exclude excesul de bucate după post. 

"Am pus să pregătim rasol din pește. Niște bucate mai deosebite. Le facem mai mult la sărbători. Sunt foarte dorite de frați în deosebi. E mai gustos și peștele. Facem cu mămăliguță și se mănîncă foarte bine", a spus slujitoare la mănăstire, Tatiana Resofoara.

"Iată aici pregătim șuba. Am pus fileul din pește, acuș dăm prin rozătoare sfecla, morcovul, cartofii, ouăle și de acum maioneză și atît", a spus slujitorul la mănăstire, Efim Palamaru.

"Din vișină și căpșună. O să mai facem cu brînză dulce." 

Pentru a crea atmosfera de sărbătoare, slujitorii mănăstirii au împodobit pomul de Crăciun, iar lăcașul a fost decorat în alb. 

"Este așa o practică, una frumoasă de a imita peștera în care s-a născut Mîntuitorul. La slujbă vin și copiii și lor le vine mai ușor să își închipuie cum a fost cîndva", a spus arhimandritul de la Mănăstirea "Sfîntul Ierarh Nicolae", Vladimir.

Creștinii sînt îndemnați să mănînce mai puțin și să se roage mai mult. 

"Sărbătoarea aceasta este o sărbătoare a bucuriei, în primul rînd. Postul acesta este unul al bucuriei. Pe pămînt se naște fiul Mîntuitorului nostru Isus Hristos, pentru asta este o mare bucurie", a spus preot Mănăstirea "Sfîntul Ierarh Nicolae", Veaceslav Șpac. 

Călugării vor petrece noaptea de ajun în rugăciune. De Crăciun, după slujbă, vor celebra naşterea Domnului la masa de sărbătoare. La mănăstirea "Sfîntul Ierarh Nicolae" din satul Condriţa slujesc opt călugări.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load