Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

SIS își dorește mai multă putere

10 sep. 2020,, 09:44   Societate
2419 0

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova vrea înlesniri legislative suplimentare camuflate prin asigurarea securității naționale.

Este vorba despre un „mandat de securitate” care, pe de o parte, ar ajuta la anticiparea și prevenirea pericolelor, dar pe de altă parte, le-ar permite ofițerilor să inițieze acțiuni de investigații, adică să fileze, percheziționeze și să rețină, fără implicarea/participarea procurorilor sau după autorizarea instanței de judecată, așa cum reglementează legislația în prezent.

Subiectul a fost supus discuției la o dezbatere aproape publică la care au participat circa 50 de experți, savanți și reprezentanți ai organelor cu atribuții în asigurarea securității naționale. Cel puțin asta s-a înțeles dintr-un comunicat plasat pe site-ul oficial al SIS-ului.

Nu este clar de ce este pus în discuție anume în ajun de alegeri prezidențiale.

„Experții au menționat că în majoritatea țărilor europene, serviciile de intelligence dispun de acest mecanism, ceea ce le oferă posibilitatea efectuării unor acțiuni specifice de culegere a informației doar în baza unei autorizări pe o perioadă mai îndelungată de timp, dar care au ca scop primordial asigurarea securității naționale, unul din cele mai importante elemente al statalității și siguranței societății.


Un alt argument în favoarea acestei inițiative legislative, enunțat în timpul dialogului, a fost că, în prezent, în Republica Moldova măsurile speciale de investigații pot fi desfășurate doar în cadrul unui dosar penal, și doar atunci cînd a fost deja săvîrșită infracțiunea. Însă, scopul activității Serviciului de Informații și Securitate este, în primul rînd, prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea și contracararea acestora prin măsuri extra-procesual penale. Mai mult, SIS nu dispune de atribuții de urmărire penală și, ca urmare, în lipsa mandatului de securitate, capabilitățile tehnice nu pot fi folosite la instrumentarea cazurilor specifice relevante ce afectează securitatea naţională”, scrie în comunicatul de presă.

Tot potrivit acestui comunicat, în alocuțiunea sa, Alexandr Esaulenco, directorul SIS-ului, a apreciat implicarea și interesul activ al participanților, menționînd necesitatea continuității dialogului cu societatea civilă și mediul academic, „ca fundament al transparentizării și conștientizării largi a procesului de adoptare a proiectului legislativ cu privire la mandatul de securitate”.

„Dumnealui a evidențiat rolul și importanța pe care le poate avea acest mecanism inovator în asigurarea funcţionalităţii, flexibilităţii şi eficienţei Serviciului în procesul de asigurare a securității naționale. Directorul SIS a reiterat că un asemenea instrument atribuit instituției nu poate fi catalogat drept o unealtă arbitrară a Serviciului de Informații și Securitate, deoarece acesta va putea fi supus controlului parlamentar și celui judiciar”, mai scrie pe site-ul SIS-ului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?