COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sindicaliștii, nemulțumiți de modul în care Guvernul a stabilit recuperarea zilelor libere

Sindicaliștii, nemulțumiți de modul în care Guvernul a stabilit recuperarea zilelor libere

Recuperarea orelor de lucru echivalente cu zece zile libere, prin majorarea, începînd cu 18 mai 2020 a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute, vine în contradicție cu prevederile Codului muncii.

Despre aceasta se menționează într-un aviz al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), expediat în adresa secretarului de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Nelea Rusu.

Sindicaliștii au menționat că, potrivit prevederilor Codului muncii, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, Guvernul este în drept (doar) să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile.


Totodată, este de menționat că majorarea timpului zilnic de muncă cu o oră sau reducerea pauzei de masă cu 30 de minute, sînt prerogative stabilite pentru angajator și salariat care se negociază și se consfințesc în regulamentul intern al unității, în contractul colectiv și în contractul individual de muncă.

CNSM propune ca în punctul 1 al proiectului hotărîrii Guvernului cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate ca zile libere, să fie stabilită recuperarea tuturor zilelor declarare libere (adică 22 de zile), prin zilele de sîmbăta pe parcursul anilor 2020-2021, iar punctele 2-5 să fie excluse.

De asemenea, sindicaliștii se referă și la prevederea inclusă în proiectul menționat cu privire la reținerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaților față de angajator, potrivit căreia în caz de încetare a contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu pînă la recuperarea deplină a zilelor/orelor libere, angajatorul va reține din plățile ce se cuvin salariatului salariul achitat pentru zilele/orele nerecuperate.

Sindicaliștii propun ca această prevedere să fie exclusă pentru neadmiterea contradicțiilor dintre prevederile hotărîrii Guvernului și Codul muncii, precum și în scopul evitării eventualelor situații litigioase.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load