COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Șincari: Europenii și-au dat seama că solidaritatea lor nu e decît o „frunză de smochin”

Șincari: Europenii și-au dat seama că solidaritatea lor nu e decît o „frunză de smochin”

UE nu a făcut nimic, și toate instituțiile internaționale pur și simplu s-au prăbușit. Ei trebuie să iasă cumva din situație cu o față decentă. Vor folosi toate resursele media pentru a se spăla. Vor spune că totul e greșit și cine este de vină. Ei cred că totul va reveni la normal. Dar nu, nu va mai fi așa.

Opinia aparține clericului Bisericii Sf. Gheorghe de la Chișinău Vitalie Șincari și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” cu Iulia Fiodorova pe postul de televiziune NTV, relatează eNews.

- Parlamentul Ungariei a aprobat pe 30 martie un proiect de lege potrivit căruia Guvernul Orban a căpătat puteri depline pe toată durata stării de urgență. Primul ministru va guverna practic singur țara prin decrete și hotărîri, iar Guvernul va putea prelungi situația de urgență fără a fi supusă votării în Parlament. Legea va permite, de asemenea, Cabinetului de miniștri să suspende punerea în aplicare a anumitor legi și să aplice alte măsuri excepționale pentru combaterea coronavirusului. Aceasta este o abordare dictatorială pe care UE nu o acceptă.


„Aici se conturează o tehnologie evidentă. UE, vorbind direct, a dat-o în bară. Nu a făcut nimic și toate instituțiile internaționale pur și simplu s-au prăbușit. Ei trebuie să iasă cumva din situație cu o față decentă. Vor folosi toate resursele media pentru a se spăla. Vor spune că totul e greșit și cine este de vină. Mulți s-au gîndit că da, au scos drapelele, dar totul va reveni la normal.

Șincari s-a arătat convins că europenii serioși și gînditori au înțeles că toată solidaritatea lor nu e decît o „frunză de smochin”, tot ceea ce s-a întîmplat de-a lungul anilor sînt doar vorbe goale. NATO nu a salvat Europa de toate aceste probleme, americanii sînt solidari cu ea, dar totuși nu au făcut nimic pentru a o ajuta. Acestea sînt lucruri evidente, lucruri groaznice, pe care va trebui să le înfrunte zi de zi.

„Noi, cetățenii Moldovei, trebuie să înțelegem un lucru foarte important, că trebuie să încetăm să credem în basme că cineva va face ceva în locul nostru. Trebuie să producem tot ce putem la noi. Desigur, nu sîntem o putere uriașă și nu putem produce tehnologii spațiale. Dar putem face cu ușurință aparate de respirație susținută. Încă mai avem ingineri capabili”.

Preotul regretă că s-a pierdut foarte mult atunci cînd au fost deschise granițele pentru diasporă. Primii care au plecat au fost cei care știu să gîndească. Am pierdut industrii și acum trebuie să le restabilim. Nu trebuie să ieșim la proteste în legătură cu limba, problemele naționale. Trebuie să restabilim întregul lanț - științific și industrial.

„Iată măștile. Nici măcar nu avem țesături, dar procesul este ieftin. Putem asigura securitatea alimentară. Trebuie să fim acolo unde este casa noastră, unde am trăit secole întregi, unde avem o solidaritate reală a culturii, a înțelegerii. Vom fi prosti și idioți de trei ori, dacă nu o facem”, a spus Șincari.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load