COVID-19 în MOLDOVA

Și-au aflat pedeapsa peste 10 ani: Trei indivizi, găsiți vinovați de trafic de copii

Și-au aflat pedeapsa peste 10 ani: Trei indivizi, găsiți vinovați de trafic de copii

Procurorii au reușit să obțină condamnarea la 17 ani și, respectiv, cîte 15 ani închisoare pentru trei inculpați, recunoscuți vinovați de comiterea traficului de copii în scop de exploatare prin muncă forțată.

Sentința a fost pronunțată după 10 ani de ședințe, achitări, contestații și rejudecări, anunță Procuratura Generală, citată de Noi.md.

Procurorii au demonstrat că, în iunie 2010, inculpații, aflînd-se în or.Bender, au recrutat 3 minore la munci agricole în localitatea Hîrbovăț, Anenii Noi. Victimele, cu vîrsta de 13 ani, au plecat fără înștiințarea părinților, care în decurs de cîteva săptămîni nu cunoșteau despre locul aflării acestora, inculpații organizîndu-le transportarea. În drum spre destinație, însă, aceștia au făcut un popas în raionul Căuşeni, unde minorele au fost adăpostite într-o locuință din satul Chircăieşti. Aici fetele au fost abuzate sexual, acțiuni pentru care persoanele vinovate au fost condamnate într-o cauză penală separată.


Ulterior, victimele au fost adăpostite în blocurile locative ale taberei de odihnă din preajma satului Hîrbovăț fiind antrenate la prășit şi cules legume.

Pe 1 iulie 2010 minorele au încercat să evadeze însă fără succes, fiind găsite, bătute şi impuse să presteze în continuare munci agricole.

Fetele au reuşit totuşi să-şi telefoneze părinții care au alertat forțele de ordine, iar peste două zile acestea au fost eliberate.

Investigarea acestui dosar a avut loc în strînsă colaborare cu Centrul Internaţional „La Strada”, care a asigurat asistența psihologică şi juridică a minorelor, precum şi cu Centrul de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane care a oferit protecție şi plasament temporar victimelor.

În anul 2013, pentru cele săvîrșite, Judecătoria Anenii Noi i-a achitat pe inculpați, iar Curtea de Apel a respins apelul procurorului, menținînd achitarea celor trei. În anul 2018, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul procurorului și a dispus rejudecarea dosarului de către Curtea de Apel Chișinău, care recent, a pronunțat o nouă hotărîre, inculpații primindu-și pedepsele.

Decizia este executorie, dar cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiție.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load