Sfîntul Valentin, sărbătorit astăzi de îndrăgostiți

Sfîntul Valentin, sărbătorit astăzi de îndrăgostiți

Astăzi îndrăgostiții din întreaga lume au un prilej în plus de a-și spune „te iubesc” și de a-și face cadouri, cu ocazia sărbătorii Sfîntului Valentin, notează NOI.md.

Sfîntul Valentin este considerat patronul tinerilor căsătoriți, dar și al îndrăgostiților. Sărbătoarea își are originile într-o festivitate anuală a vechilor romani, precreștini, Lupercalia. Astfel încît Lupercus era denumirea inițială a sărbătorii.
 
Legenda romană despre Sfîntul Valentin are mai multe versiuni. Conform uneia dintre ele, Valentin era preot. Romanii îl iubeau mult și veneau la el. Pe vremea lui Claudius cel Crud războaiele nu încetau și oamenii nu mai doreau să-și lase familiile și să plece la armată. Atunci Claudius a ordonat ca nicio căsătorie să nu fie celebrată și toate logodnele să fie anulate. Legenda spune că o mare parte dintre ei nu au mai suportat acest lucru și au murit. Preotul Valentin s-a întristat de ordinul împăratului, considerînd că niciun om nu are dreptul, nici măcar Claudius, să le interzică căsătoria celor care se iubesc.

Atunci Valentin a decis să cunune pe ascuns cuplurile de îndrăgostiţi. Claudius însă a aflat despre acest fapt și, plin de furie, le-a poruncit soldaților să-l arunce la închisoare. Acolo Valentin s-a ofilit asemeni unei flori, care nu poate rezista mult timp fără lumină. În cele din urmă, el a murit și prietenii lui devotați l-au îngropat în biserica Sfîntului Praxedes. 
 
De-a lungul timpului, tehnologia și cadourile simple sau extravagante au înlocuit treptat „valentinele” scrise de mînă. Unii îndrăgostiți aleg să facă cadou o cutie de bomboane, fructe sau bijuterii, alții însă preferă să-și petreacă această zi alături de persoana dragă la un restaurant, într-un un loc inedit sau chiar undeva peste hotare. Cei mai îndrăzneți îndrăgostiți aleg să-și unească destinele anume în această zi.
 
Pentru cei care preferă să sărbătorească acasă, în familie, la o cină romantică, propunem cîteva rețete culinare .

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load