COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Sezonul de iarnă 2019-2020 în Republica Moldova a fost anormal de cald

Sezonul de iarnă 2019-2020 în Republica Moldova a fost anormal de cald

Chiar dacă specialiștii bat alarma de mai mult timp, doar în ultimii ani schimbările climaterice au ajuns a fi un subiect de discuție des abordat.

Temperaturile anormal de înalte în perioada rece a anului, seceta hidrologică instaurată de cîteva luni, dar și înghețurile de revenire înregistrate în primăvară ar fi rezultatul acestor schimbări, scrie agrobiznes.md.

Potrivit informației Serviciului Hidrometeorologic de Stat, sezonul de iarnă 2019-2020 în Republica Moldova a fost anomal de cald şi cu deficit de precipitaţii. Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin 0ºС, adică începutul şi sfîrşitul iernii meteorologice, în acest sezon nu s-a observat, ceea ce se semnalează în medie o dată în 5-10 ani.


Temperatura medie a aerului pentru sezon a constituit în teritoriu +1,6..+3,3ºС, fiind cu 4,3-5,4ºС mai ridicată faţă de normă şi se semnalează pentru prima dată din toată perioadă de observaţii.

Conform datelor SM Chişinău (perioada de observaţii 125 ani) temperatura medie a aerului pentru sezon a constituit +3,1ºС (cu 5,2°С mai ridicată faţă de normă) şi s-a plasat pe locul 1 în şirul anilor cu temperaturi medii ridicate pentru sezonul de iarnă.

Experții susțin, dacă vor fi întreprinse acțiuni concrete acum, situația mai poate fi remediată. În acest sens, este necesară elaborarea unei strategii durabile de dezvoltare, adaptată condițiilor țării.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load