COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Serviciul datoriei de stat „a costat” în ultimii doi ani 30 miliarde de lei

Serviciul datoriei de stat „a costat” în ultimii doi ani 30 miliarde de lei

Pe parcursul anului 2019, pentru deservirea datoriei de stat au fost achitate 15 miliarde de lei, sau cu 800 milioane lei mai puțin față de cheltuielile anului precedent. Astfel doar în doi ani pentru serviciul datoriei de stat s-au cheltuit circa 30 miliarde de lei.

Potrivit raportul auditului performanței asupra managementului datoriei de stat, garanțiilor de stat și recreditării de stat în anul 2019, realizat de Curtea de Conturi, din totalul plăților efectuate anul trecut, ponderea majoră de 83% a fost transferată pentru deservirea datoriei de stat interne și 17% pentru deservirea datoriei de stat externe, transmite Mold-street.com.

Altfel spus Guvernul se împrumută masiv de pe piaţa internă pentru a rambursa creditele mai vechi.


Pe de altă parte împrumuturi externe de circa un miliard de dolari aşa-şi nu au fost debursate.

Misiunea de audit a constatat că nivelul de valorificare a resurselor externe contractate rămîne redus. Astfel, din volumul total al împrumuturilor de stat externe, au fost stabilite 32 de împrumuturi la care sînt înregistrate sume nedebursate, valoarea cărora ar putea fi estimată la 27,7 milioane dolari, 742,5 milioane euro și 106,4 milioane DST (Drepturi speciale de tragere).

Auditul denotă că debursarea unor împrumuturi are loc cu întîrziere, iar achitarea comisioanelor prevăzute în acordurile de împrumut se efectuează din suma contractată și nedebursată a împrumutului, ca rezultat fiind generate cheltuieli suplimentare în buget. Astfel, în anii 2010-2019, pentru 32 împrumuturi menționate au fost achitate comisioane de 13,2 milioane dolari, dintre care - 3,4 milioane dolari în 2019.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load