Serviciul Antigrindină, pregătit de intervenţie

Serviciul Antigrindină, pregătit de intervenţie

Peste 130 de mii de hectare de terenuri agricole din raioanele Căuşeni şi Ştefan Vodă ar putea ajunge din nou sub protecţia Serviciului Antigrindină. Sistemul care nu mai funcţionează de mai bine de 20 de ani, ar putea fi repornit anul acesta.


Şeful Serviciului Antigrindină spune că suma necesară reabilitării punctelor de rachete din cele două raioane e similară celei utilizate în alte locuri.


Anul acesta, guvernul a alocat instituţiei 40 de milioane de lei, cu aproape 5 milioane mai mult faţă de 2018. Banii au fost folosiţi pentru procurarea rachetelor antigrindină - 8000 de proiectile necesare celor 132 de puncte de lansare din ţară. Odată cu începerea sezonului antigrindină, punctele de lansare a rachetelor din ţară au fost repornite.


Astfel de simulări sînt efectuate zilnic la punctul de lansare din zona Orheiul Vechi pentru a-i ajuta pe angajaţi să intervină prompt şi să ţintească precis norii periculoşi.


Punctul de lansare a rachetelor de la Orheiul Vechi are sub protecţie în jur de 12 mii de hectare de terenuri agricole.


"Anul trecut am fost foarte efectivi. Nu am avut grindină pe teritoriul nostru. Am avut aproape 20 de lansări, ceea ce constituie peste 600 de rachete", a declarat Ludmila Gavriliuc, comandatul unităţii speciale de comandă Călăraşi.


În total, cele 132 de puncte antigrindină din ţară protejează peste un milion 660 mii de hectare de terenuri agricole, aproximativ 70 la sută din teritoriul Moldovei.


Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, anul trecut, au fost afectate de grindină aproape 9 mii de hectare care fac parte din zonele neprotejate.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load