COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Serviciul Antigrindină este unul din cele mai bune pentru protecţia terenurilor agricole

Serviciul Antigrindină este unul din cele mai bune pentru protecţia terenurilor agricole

Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (Serviciul Antigrindină) informează că ploile cu descărcări electrice și grindină din zilele trecute au afectat terenuri agricole din raioanele Taraclia - primăria Mirnoe; Cahul - primăria Vadul lui Isac; Leova - primăria Filipeni, spaţii ce sînt în afara ariei de protecție de fenomenele meteo extreme.

În prezent, autoritățile evaluează suprafața culturilor agricole afectate și estimează pagubele, iar specialiştii susţin că eficacitatea de lansare a rachetelor antigrindină este de 75 - 90%. „Acesta este unul dintre cei mai înalți indicatori din toate celelalte metode de protecție”, indică surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituției, în prezent, din cele circa trei milioane de hectare de terenuri agricole din Republica Moldova doar 65% sînt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină cu 132 de puncte rachetare.


Astfel, în perioada 30 aprilie – 3 mai, cînd au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice, Unitățile speciale Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești, Călărași și Ceadîr-Lunga au efectuat operațiuni de influenţe active, fiind tratate cu agent activ 172 obiecte convective (nori cu pericol de grindină), iar consumul de rachete antigrindină a constituit 380 de bucăți de tip Alazani-6 și 538 de bucăți de tip Loza-2 (total 918 rachete antigrindină).

Conform datelor Serviciului Antigrindină, în zona de protecție sînt incluse 25 de raioane din toate regiunile țării, iar eficacitatea lucrărilor antigrindină este demonstrată anual prin scăderea constantă a gradului de afectare a suprafețelor protejate, în comparație cu cele neprotejate.

Anterior, Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice a prezentat un proiect de dezvoltare a lucrărilor antigrindină, ce prevede organizarea activității mai multor puncte rachetare automatizate, preponderent în zona de sud a Republicii Moldova. Se preconizează, de asemenea, instalarea mai multe radare meteorologice, ce va duce la îmbunătățirea sistemului de informare antigrindină.

  Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


  Știrile partenerilor noștri
  loading...
  Mai multe

  Sondaj Toate

  load