COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Șefa de la ANI, despre integritatea lui Șor și dividendele de milioane ale lui Plahotniuc

Șefa de la ANI, despre integritatea lui Șor și dividendele de milioane ale lui Plahotniuc

Până la sfârșitul acestui an, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va face lumină asupra averii declarate de fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, în special asupra dividendendelor de milioane pe care acesta le-ar fi primit de la o companie.

Declarația a fost făcută de președinta ANI, Rodica Antoci, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Ne-am autosesizat, suntem în proces de lucru, dar nu pot să vă dau detalii, pentru că nu le cunosc. Acum el (n.r. Vlad Plahotniuc) poate fi verificat. Metodologia de control va stabili clar care va fi perioada de examinare. Controalele sunt efectuate atât în baza cadrului legal, cât și în baza metodologiei. Până la sfârșitul acestui an vom afla despre dividendele declarate de Vlad Plahotniuc”, a declarat Rodica Antoci.


În altă ordine de idei, șefa de la Autorității Naționale de Integritate a precizat că, cel puțin în ultimii doi ani, pe numele fostului primar de Orhei nu a fost deschis niciun dosar:

„De când sunt eu conducător nu am inițiat niciun control asupra lui Ilan Șor. Sunt foarte pro-activă în monitorizarea presei, iar am o regulă: serviciul de comunicare trebuie să ne informeze despre toate investigațiile care apar. Noi nu putem să intervenim în activitatea oamenilor legii. Noi am depus sesizări, dar am primit refuz de la inspectori. Au spus că nu există materiale probate de inițiere”.

Antoci a lăsat să se înțeleagă că inspectorii de integritate nu ar avea suficiente motive pentru a-l cerceta pe Șor:

„Reglementarea cu privire la datele cu caracter personal. Inspectorii nu se tem. Ei au o procedură de control e important să aduni tot materialul necesar pentru a argumenta și a demonstra încălcarea cadrului juridic”.

Totodată, Rodica Antoci, a spus care sunt motivele potrivit cărora în ultimii ani ANI n-a livrat societății niciun caz de rezonanță.

„Povara care le-a revenit inspectorilor de integritate a fost mare, deoarece au examinat sesizările stocate în doi ani, plus dosare. Cazurile de rezonanță sunt în examinare. Constatăm un fapt îmbucurător la aspectul procedurilor unificate pe examinarea regimului juridic al conflictului de interese. Toate investigațiile jurnalistice care se efectuează, noi ne autosesizăm. Dacă avem peste 100 de acte emise, 60% sunt contestate în instanță. Tot procesul nostru de lucru este o procedură închisă care nu ne permite să ieșim în public să vorbim despre dosare”, a declarat șefa Autorității Naționale de Integritate.

AGORA amintește că la finele anului 2018, Ilan Șor, a venit la sediul ANI pentru a solicita certificatul de integritate, act de care avea nevoie pentru depunerea dosarului de participare la viitoarele alegeri parlamentare.

Pe de altă parte, Vlad Plahotniuc, după ce și-a depus mandatul de deputat a prezentat la ANI o declarație de avere. Astfel, la compartimentul venituri Vlad Plahotniuc, declară peste patru milioane de lei din returul capitalului social Prime Management și dividente survenite de la Vanguard International LTD în valoare de circa 2,8 milioane de euro și 347 mii de dolari.

Plahotniuc a obținut un venit de 600 de mii de lei după ce a vândut două automobile, dar le indică totodată și pe cele patru Mercedes-uri, declarate în campania electorală de la începutul acestui an. Două dintre cele patru mașini au fost cumpărate anul trecut. Costul fiecărui automobil depășește un milion de lei.

La compartimentul imobile, Plahotniuc declară un apartament, ce valorează 1,5 milioane de lei. Acesta însă nu indică tranzacția de vânzare în luna iulie a apartamentului către Adrian Candu.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load