COVID-19 în MOLDOVA

Secretar de stat, despre gardurile instalate ilegal pe rîuri

Secretar de stat, despre gardurile instalate ilegal pe rîuri

Problema gardurilor instalate ilegal de către pescari pe rîurile din țară este una gravă și se află în atenția autorităților de mai mult timp, a declarat pentru Noi.md secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Maxim Popov.

Chiar dacă acum două luni, în urma unui raid în regiunea Butuceni, inspectorii de mediu au demontat mai multe astfel de plase de pe rîul Răut, pescarii au continuat pînă astăzi practica vicioasă, a precizat secretarul de stat.

"Aceste plase sînt peste tot, în toate rîurile din țară, nu doar pe Răut. Este o problemă gravă: de aici avem problema braconajului, în al doilea rînd se schimbă cursul rîurilor, în al treila - rîul se înămolește, scade debitul apei. Deci, consecințele acestor acțiuni ilegale și inconștiente sînt serioase", a relatat funcționarul.


Potrivit secretarului de stat, cea mai mare problemă constă în identificarea proprietarilor acestor garduri. „Este foarte greu sa-i gasești pe cei responsabili, trebuie să stai la pîndă”, spune el.

În aceste condiții, cea mai bună soluție este implicarea voluntarilor de mediu, care să supravegheze zonele respective, iar în caz de observare a unor nereguli să sesizeze organele competente.

"Pe termen lung avem identificate mecanisme de protecție a mediului, se atrag voluntari de mediu, se certifică cu legitimații. Acești voluntari, fiind locuitori ai satelor respective, pot semnala inspectoratele de protecție a mediului de sector imediat cum observă acțiuni ilegale. Adică doar prin implicarea civică putem soluționa problema", a spus Maxim Popov.

Menționăm că instalarea plaselor pe rîuri pentru a prinde pește este calificată drept braconaj.

Activiștii de mediu bat alarma de mai mulți ani în legătură cu impactul catastrofal pe care îl au aceste construcții asupra rîului, dar și asupra ecosistemului per ansamblu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load