Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Seacă rîurile și lacurile Moldovei: prognozele nu sînt îmbucurătoare

8 aug. 2020,, 12:45   Societate
3666 0

În prezent în aceste rîuri se înregistrează cu 20% mai puțină apă decît norma stabilită pentru debit.

Într-un interviu pentru Sputnik, șefa secției prognoze hidrologice, Valentina Cereș, spune că pentru a ridica nivelul apei în rîurile mici este necesară o cantitate mare de precipitații pe o perioadă îndelungată. Faptul că ar putea cădea ploi bruște și puternice pe o porțiune de rîu nu poate schimba foarte mult situația în bine. Pe acea porțiune se va ridica nivelul apei cît de cît, dar va scădea foarte brusc.

Cereș mai spune că există riscul ca foarte multe rîuri mici să dispară de pe harta hidrologică în cazul în care nu vom avea precipitații.

„Există un astfel de pericol. După observațiile noastre și tendința din ultimii ani, sînt unele rîuri mici în care unele porțiuni deja sînt secate. Avem lacuri de acumulare, iazuri, complet secate de vreo trei sau chiar patru ani”, a menționat Valentina Cereș.

Aceasta mai spune că, pe lîngă temperaturile ridicate, lipsa de precipitații, rîurile și lacurile de acumulare seacă din cauza omului. O foarte mare problemă constituie construcția ilegală a foarte multe lacuri pe rîuri, care contravin normelor.


„Omul, în grădina lui, sapă și își face lac, apa desigur vine din rîu. La fel și irigarea care se efectuează fără anumite calcule sau permisiuni, pe teritorii mari, duce la secarea rîurilor”, a mai precizat Valentina Cereș.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a atestat secetă hidrologică doar pentru rîurile mici, lacuri și lacurile de acumulare din țară. În rîurile Nistru și Prut deocamdată nu există pericol de secetă hidrologică.

„Am avut precipitații puternice, foarte puternice în cursul superior al acestor două rîuri, viitura din iunie-iulie, iar acum se menține un debit normal în rîurile Nistru și Prut. Este puțin mai jos de norma stabilită, dar mai avem apă. Situația în rîurile mici este catastrofală”, a precizat Valentina Cereș.

Din cauza schimbărilor climatice din ultimii ani vremea se schimbă foarte brusc, iar precipitațiile sînt temporare.

„Schimbările climatice și încălzirea globală provoacă aceste schimbări bruște ale vremii. Foarte brusc cad precipitații puternice și apoi revine seceta. Nu este o trecere lentă de la o vreme la alta, de aceea avem perioade cu și perioade lungi fără precipitații”, a mai spus șefa secției Prognoze Hidrologice.

Specialistul spune că, dacă în următoarele două săptămîni în cursul superior al Nistrului și Prutului nu vor cădea precipitații, am putea avea secetă hidrologică și în aceste două rîuri. De precizat este că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare cod galben de secetă hidrologică în rîurile mici și bazinele acvatice din țară în perioada 3 – 10 august. În context, specialiștii solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?