Se tem să nu li se dărîme casa chiar sub privirile lor (VIDEO)

Se tem să nu li se dărîme casa chiar sub privirile lor (VIDEO)

Vorbim despre zeci de locatari de pe bulevardul Moscovei 15/3 şi 17/1 din sectorul Rîşcani al Capitalei care se opun construcţiei unui centru comercial chiar în faţa blocurilor în care locuiesc.


Oamenii spun că beneficiarii lotului acţionează ilegal şi asta pentru că autorizaţia de construcţie ar fi expirat cu mult timp înaintea începerii lucrărilor.


Mai mult, persoanele care locuiesc în preajmă nu exclud că între Primăria Chişinău şi antreprenorul căruia îi aparţine lotul de pămînt cu pricina ar exista legături dubioase.


„Noi stăm în casă cu frică. În caz de cutremur, casa se duce la vale. Noi nu avem ogradă, copiii nu au unde se juca. În plus, ne pune viața în pericol. Conductele de gaz sînt alături, 12 metri de la gaz nu au voie să sape, dar acolo e o distanță de doar doi metri şi jumătate. Credem că au legătură cu Primăria, acolo li se spune că pe hîrtie stopează lucrările, dar în realitate pot lucra”, a declarat Ecaterina Chiriţa, una dintre persoanele care se opune construcţiei.


„Pe noi nimeni nu ne ascultă, nu se întreprinde nicio acțiune, sîntem nimeni pentru ei. Am fost peste tot, am expediat o mulțime de scrisori și nimic nu s-a întreprins, De această constructie ilegală nimeni nu vrea să răspundă, dar nouă ne e frică pentru copiii noştri. Noi nu am fost înștiințați că în acest loc urmează  să fie construit un centru comercial”, spune Victoria Pîslăraș, o altă femeie revoltată.


Potrivit locuitorilor, de pe locul unde se fac lucrări pe moment, au fost defrişaţi o mulţime de copaci, iar odată cu apariţia unui centru comercial, care ar putea avea patru etaje, le va dispărea toată lumina din case. Pe lîngă asta, spun oamenii, drumul din faţa caselor se îngustează, iar astfel accesul unei maşini de pompieri sau a unei ambulanțe, în caz de necesitate, va fi practic imposibil.


„Eu locuiesc la etajul trei și, odată cu apariția acestui magazin, eu nu voi avea lumină deloc. Și drumul din faţa casei, care a fost făcut din banii noştri, a fost stricat odată cu începerea acestor construcții”, ne-a mărturisit Cristofor, un alt locatar.


Precizăm că, fiindu-i emisă o autorizaţie, firma căreia îi aparţine lotul de pămînt a început lucrările de construcţie abia după expirarea acesteia. Astfel că, în septembrie anul trecut, primarul interimar de atunci, Nistor Grozavu, a emis o dispoziţie prin care firmei cu pricina i se cerea sistarea lucrărilor de construcţie.


Nemulţumiţi de decizie, proprietarii lotului au atacat în instanţă dispoziţia lui Grozavu, iar ulterior au avut cîştig de cauză în prima instanţă, continuînd lucrările, spre nemulţumirea locuitorilor din preajmă.


Decizia a fost contestată la Curtea de Apel de locatarii blocurilor de pe bulevardul Moscovei şi urmează să fie examinată.


Totodată, oamenii spun că, dacă nu se va face lumină în acest caz, vor fi nevoiți să blocheze drumurile, în speranţa că poate aşa vor fi auziţi.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load