TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Se anunță un nou protest în fața Guvernului

Se anunță un nou protest în fața Guvernului

Asociația Art-Labyrinth și grupul de inițiative culturale care folosesc spațiile din clădirea fostei Case a Zemstvei Guberniale din Chișinău, astăzi Muzeul Zemstvei, au lansat o petiție online în care cer Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să nu-i arunce în stradă, iar cultura independentă să fie susținută.

„Pe 23 ianuarie 2020, după trei vizite de control neanunțate, efectuate de conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală (care administrează clădirea), Art-Labyrinth a primit avizul de evacuare a clădirii pînă pe 3 februarie 2020, fără să se invoce un motiv argumentat! Într-o situație incertă se află și celelalte organizații și inițiative culturale de la Casa Zemstvei, care încă de la început de an nu au contractele de chirie semnate. La indicația Ministerului, direcția Muzeului refuză reînnoirea acestora pentru întregul an 2020, transmite NOI.md cu referire la diez.md.


Noi, publicul, susținătorii, participanții și creatorii centrului cultural autonom deschis la Casa Zemstvei, ne opunem vehement evacuării organizației Art-Labyrinth din acest spațiu, unul din puținele dedicate culturii independente din Chișinău”, se arată în petiție.

Petiția lansată poate fi găsită și semnată AICI!

De asemenea, se anunță și un protest în fața Guvernului, vineri, 31 ianuarie, la pauza de masă. Organizatorii anunță că vor protesta pentru a contesta deciziile Direcției muzeului și Ministerului și a aduce vizibilitate petiției lansate. Detalii despre protest găsiți AICI!

Casa Zemstvei Guberniale, în calitate de centru cultural, și-a deschis ușile în anul 2012, cu ocazia organizării la Chișinău a festivalului TANDEM, care a reunit 47 de organizații culturale independente din Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană.

De atunci, mai multe inițiative cu profil divers s-au regăsit la Zemstvei, unde și-au putut desfășura activitățile în bun acord cu administrația Muzeului, și au creat relații, crescînd comunitățile și publicul interesat de evenimente de artă contemporană și cultură alternativă.

În acest Centru Cultural, în prezent, își desfășoară activitatea peste 20 de organizații și inițiative, printre care se numără Art-Labyrinth (muzică, artă), Oberliht (artă și spațiu public), Rhythms of Resistance Chișinău (activism civic), Centrul de Urbanism (arhitectură și urbanism), Teatru-spălătorie (teatru politic), Azart – Centru de Proiecte Culturale (arte performative), Moldox (film), Art Platforma (fotografie) etc., unele dintre ele activînd sub umbrela proiectului Zpațiu.

Anual, ele organizează aproximativ 150 de evenimente cu participarea a peste 8 000 de oameni, oferind un program divers, de la festivaluri de film, expoziții de artă, lecturi, concerte ale muzicienilor locali și străini și performance-uri, pînă la dezbateri, ateliere și școli de vară. De asemenea, în jur de 10 colective de artiști, ecologiști și sportivi își desfășoară regulat activitatea în aceste spații. Art-Labyrinth, pe lîngă activitățile de la Zemstvei, mai organizează anual un Festival de Artă și Cultură Alternativă în cele mai pitorești locuri ale Moldovei și peste hotare. Aflîndu-se la a XIII-a ediție, acesta adună un public internațional de peste 2 000 de oameni timp de șase zile.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load