Scandalul lactatelor continuă! ANSA a amendat mai mulți producători

Scandalul lactatelor continuă! ANSA a amendat mai mulți producători

Două feluri de brînză fabricate de JLC au fost retrase astăzi din comercializare de către specialiștii de la ANSA.


Totodată, trei feluri de brînzică glazurată și unt produse de "Incomlac" din orașul Bălți, companie care face parte din concernul JLC, au fost scoase de pe rafturile magazinelor. Deciziile au fost luate după ce ANSA a depistat că lactatele conțin o cantitate excesivă de ulei vegetal.


De dimineață, specialiștii ANSA au efectuat razii în unele magazine din capitală. Aceștia au ridicat de pe rafturi două feluri de lactate produse de compania JLC. Pentru că întreprinderea nu a retras de bună voie produsele din comercializare, a fost amendată cu 12.000 de lei.


Deși întreprinderea a fost anunțată să scoată din comercializare cele două produse începînd cu data de 12 februarie, specialiștii s-au convins că acest lucru nu s-a întîmplat.


ANSA a efectuat verificări aseară și la compania Incomlac din orașul Bălți. Neconformități au fost depistate la trei feluri de brînzică glazurată și un fel de unt.


„Deci în toate produsele au fost depistate diferite procente de grăsimi vegetale, grăsimi străine. La finele controlului a fost întocmit un proces verbal de contravenţie cu amendă de la 270 pînă la 300 de unităţi contravenţionale, a cărui semnare a fost refuzată”, a declarat inspectorul ANSA Mihai Porcescu.


Reprezentanții companiei au refuzat să comenteze situația, însă au fost obligați de ANSA să scoată lotul de produse din vînzare.


„Au fost anunţați cei de la unitate că sînt responsabili în conformitate cu Legea 78 să returneze toate tipurile de produse neconforme, nu doar lotul dat. Vor fi returnate pînă se vor încheia toate analizele de laborator şi va începe ancheta de serviciu”, a specificat Mihai Porcescu.


Inspectorii ANSA au prelevat probe și de la alte produse lactate, care vor fi supuse analizelor de laborator. Rezultatele vor fi cunoscute timp de cinci zile.


Au fost depistate și alte nereguli la companie. Potrivit inspectorilor, unele depozite sînt fisurate, unele secții de producere nu sînt conectate la canalizare, iar pe tavan s-a instalat mucegai.


Reprezentanții companiei au la dispoziție pînă la 30 de zile pentru a înlătura aceste neconformități. 

ANSA a inițiat controale la procesorii de lactate în urma unui studiu care a scos la iveală calitatea neconformă a produselor.


O investigație arată că mai multe întreprinderi din Moldova folosesc în exces uleiuri vegetale în produsele lactate. ANSA a efectuat verificări la întreprinderile vizate în scandal şi a prelevat 120 de probe.


Ulterior, instituția a decis ca fiecare lot de marfă să fie verificat înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor, iar la frontieră să fie prelevate probe de la produsele lactate importate.


Totodată, specialiștii propun ca laptele, smîntîna, brînza şi caşcavalul care conţin grăsimi vegetale să nu fie numite "produse lactate" și să fie comercializate în sectoare separate.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load