Satul Braniște – 406 ani în istorie

Satul Braniște – 406 ani în istorie

Branişte este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Avrămeni, Branişte, Reteni-Vasileuţi, Reteni.

Localitatea se află la distanța de 36 km de oraşul Rîşcani şi la 180 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 503 oameni, majoritatea moldoveni.

Satul Braniște a fost menționat documentar în anul 1613. Localitatea este aşezată pe valea rîului Prut. Pe vremuri a fost punct vamal, în documentele vechi mai purta şi numele Buteştii lui Stavru, fost boier vestit în ocolul Ciuhurului. Ocolul Ciuhurului includea patru aşezări cu acelaşi nume – Boteşti. Pe parcurs Boteştii lui Stavru (Stavăr) s-au transformat în Branişte, Boteştii lui Velişco au luat numele Buteşti, Slobozia-Buteşti devine Reteni, iar un alt cătun Buteşti e cunoscut azi ca Brînzenii Noi.

Biserica cu hramul „Sf. Arh. Mihail și Gavriil" din satul Braniste a fost construită în 1954, din piatră. Are o arhitectură asemănătoare multor biserici din Moldova. Păstrează obiecte de cult de valoare: icoane vechi, cruci, iconostas.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load